Visoke kisline terjajo še veliko skrbne nege

Peto javno martinovanje v Kobjeglavi je bilo letos prvič združeno s podelitvijo priznanj najboljšim vinom iz območja celotne občine Komen.

Krst in prvo pokušino mladega vina iz javno odprtega soda so izpeljali Anton Požar, predstavnika domačega društva Erika Rojc in Marjan Grmek ter Katrin Štoka in Marko Bandelli Foto: Bogdan Macarol
Krst in prvo pokušino mladega vina iz javno odprtega soda so izpeljali Anton Požar, predstavnika domačega društva Erika Rojc in Marjan Grmek ter Katrin Štoka in Marko Bandelli Foto: Bogdan Macarol

KOBJEGLAVA > Petčlanska komisija pod vodstvom Tamare Rusjan je ocenila 43 vzorcev mladih vin, od tega je bilo 26 rdečih. Med 17 belimi vini so si prva tri mesta razdelili Franko in Martin Fabjan iz Kobdilja za sauvignon, na drugem mestu sta bila Ivo Kobal iz Štanjela za sivi pinot in Andrej Grmek iz Kobjeglave za chardonnay, na tretjem pa sledil Vojko Masten iz Kobjeglave za muškat.

Najboljši teran PTP je letos pridelal Silvan Grmek iz Tupelč, na naslednjih dveh mestih sta se zvrstila Marjan Mržek iz Hruševice in Boštjan Furlan iz Tupelč. Posebna priznanja sta prejela še Bojan Uhelj iz Štanjela za najboljše rdeče vino ter Edvin Ščukovt iz Tupelč za rdeče vino - zvrst cabernet sauvignon-refošk. “Kljub mokremu letu so vinarji letos pridelali dobra vina. Ob letniku, bogatem s kislinami, je potrebno mlado vino še budno spremljati, saj marsikje biološki razkis še ni končan,” je vinarjem priporočila Rusjanova.

Da je letnik piten, so soglašali tudi obiskovalci največjega martinovanja na spodnjem Krasu, ki ga tradicionalno prireja kulturno turistično društvo Kraški slavček Kobjeglava.

V tamkajšnji dvorani so v soboto z nakupom kozarca lahko degustirali mlada vina, ki so jih točili vinarji sami. Potem ko je mlado vino krstil domači župnik Anton Požar, sta prvi sod odprla kraljica terana Katrin Štoka in komenski župan Marko Bandelli. V spremljajočem programu so nastopili mešani pevski zbor Cominum pod vodstvom zborovodkinje Ingrid Tavčar in humoristka Erna Stantič kot gasilec Pepi.

Martinovanje na komenskem Krasu je zaokrožila ponudba celodnevnega dogajanja za skupine turistov, za katere so programe pripravili v štanjelskem TIC-u.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano