Vikend bo v znamenju terana in pršuta

Kljub časovni stiski in okrnjeni vsoti denarja letošnji organizatorji Praznika terana in pršuta obljubljajo podoben program kot prejšnja leta, obeta pa se tudi nekaj novosti. Kraljica terana bo še eno leto ostala Kristina Tavčar.

Letos bo na dutovskem prazniku obvezna konzumacija, v 
zameno za štiri oziroma tri evre pa bo vsak obiskovalec dobil 
rezino pršuta in kozarec terana. Foto: Petra Mezinec
Letos bo na dutovskem prazniku obvezna konzumacija, v zameno za štiri oziroma tri evre pa bo vsak obiskovalec dobil rezino pršuta in kozarec terana. Foto: Petra Mezinec

DUTOVLJE > “Novost letošnjega leta je, da vključujemo tudi druge kraje po Krasu. Zato smo se odločili, da pripravimo en večer v Lipici, posvečen pršutu, in en večer na štanjelskem gradu, posvečen teranu,” je pojasnil David di Davide iz podjetja Media Team, ki skrbi za letošnjo organizacijo največje prireditve na Krasu.

Letos manj vozov

Osrednje dogajanje bo v nedeljo. Ob 15. uri bo iz središča vasi krenila povorka proti glavnemu prireditvenemu prostoru pri šoli. Bo pa letos manj vozov, saj so se morali organizatorji tokrat zaradi pomanjkanja denarja odpovedati nagradam za vozove, je pojasnil di Davide.

Povorki bodo dodali še folklorne skupine, starodobnike, glasbenike, ostaja tudi kočija z lipicanci.

V soboto bodo na prireditvenem prostoru nastopili Petar Grašo inRock Partyzani, v nedeljo zvečer pa Nočni Skok in Veseli Dolenjci.

Organizatorji letos uvajajo tudi obvezni prispevek oziroma konzumacijo, v soboto bo znašala štiri evre, v nedeljo pa tri. V zameno bo obiskovalec dobil kozarec terana in rezino pršuta. “Glede na to, da praznik stane med 45.000 in 55.000 evri, drugače nismo mogli izpeljati,” je pojasnil David di Davide. “Tradicionalni petkov koncert teden dni kasneje bo hkrati zaključek praznika. Poimenovali smo ga Pršut&Teran&Rock'n'Roll. Nastopili bodo priljubljeni S.A.R.S in Pop Design,” je še povedal David di Davide.

Pršutarna Kras iz Šepulj pripravlja v okviru praznika v nedeljo Dan odprtih vrat. Od 10. do 18. ure bodo vsako uro možni brezplačni ogledi pršutarne, ob 15. in 17. uri pa bosta dve degustaciji pršuta s pridihom zelišč in vin Vinakrasa. Udeleženci bodo za tri evre pokušali in primerjali skladnost okusov pršuta in vin. Prijave so možne na info@kras.si.

Kraljici terana še en mandat

Letos pa Kraševci ne bodo iskali nove kraljice svojega paradnega vina. Naloge kraljice terana bo tako še eno leto opravljala Kristina Tavčar. “V upravnem odboru smo se že spomladi odločili, da bi kraljici mandat podaljšali za eno leto,” pove David Štok iz Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa. Taka odločitev ni nič nenavadnega, poudari, saj je podobno tudi v drugih vinorodnih okoliših po Sloveniji.

Razlogov za to je več. Prvi je znaten finančni zalogaj izbora, drugi je težavno iskanje primernih kandidatk, poleg tega pa je eno leto ravno obdobje, ko se mlado dekle priuči nastopanja.

“Lanskoletna kraljica je delo v tem letu dodobra spoznala, od nastopanja do promocije Krasa in terana,” še pravi predsednik društva kraških vinogradnikov, ki ne dvomi, da bo Kristina Tavčar delo v drugem letu opravljala še bolj samozavestno kot v prvem.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano