Verbič nima pomislekov in bo še naprej svetnik

Pogojna obsodba župana Emila Rojca zaradi nezakonitega ravnanja pred volitvami v državni svet, ki sicer še ni pravnomočna, meče senco tudi na mandat takrat izvoljenega državnega svetnika Jerneja Verbiča. Če ne bi bilo županovega kaznivega dejanja in bi tudi v Ilirski Bistrici sodelovali na volitvah, bi bil glede na razmerje politične moči izid namreč najverjetneje drugačen.

Državni svetnik in nekdanji postojnski župan Jernej Verbič 
pravi, da se s postransko škodo sodbe za njegov mandat ne 
ukvarja. Foto: Atelje Postojna
Državni svetnik in nekdanji postojnski župan Jernej Verbič pravi, da se s postransko škodo sodbe za njegov mandat ne ukvarja. Foto: Atelje Postojna

ILIRSKA BISTRICA, POSTOJNA >Z nikomer iz Ilirske Bistrice takrat nisem imel nič, nič nimam s to zadevo. Jaz bom svoje delo v državnem svetu še naprej pošteno opravljal. Vodim največjo skupino, za lokalno samoupravo, in sem za vse občine v tem času naredil ogromno,” nam je v zvezi s pomisleki o načeti legitimnosti njegovega mandata in postranski škodi sodbe zanj včeraj dejal državni svetnik Jernej Verbič, sicer nekdanji postojnski župan. Za Rojčevo obsodbo je, vsaj tako nam je dejal, izvedel od nas in se z njo ne namerava ukvarjati. O odstopu s funkcije državnega svetnika ne razmišlja. “Nimam nobenih moralnih predsodkov,” je poudaril.

Mandat Jerneja Verbiča naj sicer, kot smo poročali že včeraj, pravno gledano ne bi bil ogrožen zaradi zamujenih rokov za izpodbijanje ugotovljenega volilnega izida.

Presenečen nad nizko kaznijo

Nesojeni kandidat Zlatko Jenko, ki mu je bila kršena pasivna volilna pravica, nam je kljub temu odgovoril, da bo v primeru pravnomočnosti sodbe sprožil tudi ustrezne postopke glede mandata državnega svetnika Jerneja Verbiča in tudi odškodninsko tožbo proti Emilu Rojcu.

Sicer pa je ocenil, da je izrečena kazen glede na vsa očitana kazniva dejanja, ki jih je navedel v kazenski ovadbi, “nesramno nizka. Iz meni neznanih razlogov se je državno tožilstvo osredotočilo le na eno kaznivo dejanje in le za postopek proti Emilu Rojcu, ne pa tudi proti podžupanoma Grbcu in Tomšiču, ki sta pri tem aktivno sodelovala. Zaradi “šibkega” obtožnega predloga državnega tožilstva se sodišče ni ukvarjalo z ozadjem celotne zgodbe, ki je imelo za cilj onemogočiti mene kot kandidata za člana državnega sveta in omogočiti izvolitev takratnega postojnskega župana Verbiča. Preseneča me tudi odločitev tožilstva, ki kljub številnim materialnim dokazom in pričevanjem zaslišanih prič, ni razširilo obtožnega predloga tudi na druga kazniva dejanja,“ je komentiral Jenko. Dodal je, da ga je presenetila tudi nizka kazen, ki jo je predlagalo tožilstvo. Po njegovem mnenju tožilstvo ni prepoznalo ustrezne teže Rojcu dokazanega kaznivega dejanja z naklepom.

Zadoščenje vendarle je

Tudi Zdravko Kirn, nekdanji ilirskobistriški svetnik, ki je okoliščine takratnega dogajanje obrazložil tudi v obsežnem pismu državnemu tožilstvu, je ocenil, da je glede na izrečeno kazen sodba bolj kot ne simbolična. “Zadovoljen pa sem, da je sodišče ugotovilo tisto, kar smo ves čas trdili - da je bil postopek namerno peljan v smer, da se volitve v Ilirski Bistrici ne bi izvedle.“ Da bi v primeru pravnomočnosti obsodba prinesla tudi kakršnekoli politične posledice, pa je po njegovem iluzorno pričakovati.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano