Velikodušno darilo za rojstni dan: 5,6 milijona evrov

Letošnje praznovanje rojstnega dne je za Lipico še posebej slavnostno. Proslavili so zaključek milijon evrov vredne obnove, poleg tega pa so obeti za prihodnost svetli. Z ministrstvom za gospodarstvo, razvoj in turizem so podpisali 5,6 milijona evrov vredno pogodbo.

Lipica bo v prihodnjih mesecih deležna celovite obnove. Po 
njej bo vse območje odprto za obiskovalce. Foto: Petra Mezinec
Lipica bo v prihodnjih mesecih deležna celovite obnove. Po njej bo vse območje odprto za obiskovalce. Foto: Petra Mezinec

LIPICA > “Danes je za nas pomemben dan. Gre za daleč največjo investicijo v tridesetih letih in za največjo investicijo v državno kobilarno v Evropi v zadnjem desetletju,” je včeraj povedal Boštjan Bizjak, v. d. direktorja Kobilarne Lipica.

Boljši pogoji za konje in zaposlene

“Lipico imamo vsi Slovenci za svojo in smo nanjo čustveno navezani. Na ministrstvu smo zato z vso odgovornostjo pristopili k projektu, zadovoljni smo, da lahko pripomoremo k izvedbi te velike investicije,” pa je ob dejala Eva Štravs Podlogar, v. d. generalne direktorice Direktorata za turizem in internacionalizacijo. Prepričana je, da je to dobra priložnost za izboljšanje pogojev tako za rejo konjev kot tudi za zaposlene v Lipici. Hkrati pa je obnova nujno potrebna za boljše trženje tega spomenika državnega pomena.

Skupaj 6,6 milijona evrov

V Lipici so v zadnjem letu približno milijon evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj porabili za ureditev Tržaškega drevoreda, obnovo jubilejnih hlevov po sodobnih standardih, grajsko dvorišče so opremili z novo komunalno infrastrukturo, vstop v muzej Lipikum pa so gibalno oviranim osebam olajšali s stopniščem in klančino.

S 5,6 milijona evrov bodo do 15. oktobra, do takrat mora biti izdan zadnji račun, popolnoma in dokončno oživili Lipico. “Obnova graščine, ureditev muzejskega kompleksa, revitalizacija kulturne krajine, obnova javne razsvetljave, ureditev optičnega omrežja in izgradnja čistilne naprave,” našteva predvidene pridobitve Janez Rus, strokovni vodja kobilarne.

Lipicanec pod Unescovo zaščito?

Po koncu obnovitvenih del bodo v Lipici trije novi muzeji, vsi drevoredi bodo obnovljeni, cesta iz Sežane bo postala enosmerna, obiskovalci pa bodo lahko do kobilarne prišli iz Tržaškega drevoreda.

“Jeseni bo celotno območje kobilarne odprto za obiskovalce. Gostje bodo tako doživeli še pristnejši stik z lipicanci,” je svojo vizijo pojasnil Bizjak. Napovedal je še en cilj, in sicer vpis lipicanca na Unescov seznam premične kulturne dediščine.PETRA MEZINEC


Najbolj brano