Veliko zanimanja za premoženje TIB Transporta

Za najmanj 5,7 milijona evrov bo stečajna upraviteljica na javni dražbi skušala prodati poslovno proizvodni kompleks bistriškega prevozniškega podjetja TIB Transport, ki je od lani v stečaju. Od takrat njegove posle v okviru najema nadaljuje podjetje Korle iz Ivančne Gorice, ki se bo kot del konzorcija ostalih najemnikov potegovalo tudi za nakup. Naprodaj pa bo tudi 23-odstotni poslovni delež Transporta v invalidskem podjetju IPIL in družba TIB Storitve.

Na dražbi bo naprodaj velik kompleks nepremičnin podjetja TIB Transport v Ilirski Bistrici. Foto: Tina M. Valenčič
Na dražbi bo naprodaj velik kompleks nepremičnin podjetja TIB Transport v Ilirski Bistrici. Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > “Na nas se obrača veliko kupcev. Interes je velik tako za poslovno celoto kot za deleže,” nam je povedala stečajna upraviteljica TIB Transporta Alenka Krivec Nabernik. Zaradi dejavnosti TIB Transporta sta zanimiva oba sklopa, “vprašanje je le cena oziroma koliko so kupci pripravljeni plačati”.

Za 5,7 milijona evrov premoženja

Izklicna cena za poslovno proizvodni kompleks je 5,7 milijona evrov, kolikor znaša tudi tržna vrednost. Kompleks obsega servisne delavnice, avtopralnico, čistilno napravo, parkirišča, upravno stavbo, skladišča…, na skupaj 57.000 kvadratnih metrih.

V istem sklopu so za 500.000 evrov naprodaj tudi osnovna sredstva in deset vozil. Premoženje se bo na dražbi 21. oktobra prodajalo kot celota z zviševanjem izklicne cene. Dražitelji morajo vplačati 285.000 evrov varščine.

Občina v nakup deleža v Ipilu

Že prihodnjo sredo bosta na javni dražbi naprodaj 23-odstotni poslovni delež TIB Transporta v invalidskem podjetju IPIL po izklicni ceni 29.000 evrov in za 1,2 milijona evrov družbo TIB Storitve.

IPIL se ukvarja z vzdrževanjem stavb in hišniško dejavnostjo, osnovna dejavnost podjetja TIB Storitve pa so tehnični pregledi vozil. Obe družbi povečujeta prihodke in poslujeta pozitivno. Krivec Nabernikova meni, da bosta glede na izražen interes poslovna deleža verjetno prodana že na prvi dražbi, prodaja poslovne celote je bolj negotova.

23-odstotni Transportov delež v Ipilu bi kupili Občina Ilirska Bistrica, bistriško komunalno podjetje in podjetje Termoplasti Plama. Točko o nakupu deleža v Ipilu so imeli sinoči na dnevnem redu tudi ilirskobistriški občinski svetniki, vendar so razpravo o tem premaknili na konec seje, ki se do zaključka redakcije še ni končala. Zato bomo o tem poročali jutri.

Pri najemniku dela 60 delavcev

Da je dejavnost družbe (izvajanje prevoza specialnih tovorov) zanimiva, je bilo sicer jasno že ob stečaju, saj je zelo hitro po njegovi uvedbi upraviteljica oddala v najem velik del nepremičnin in del voznega parka podjetju Korle iz Ivančne Gorice, ki je prevzelo tudi zaposlene v TIB Transportu. Zato nas je zanimalo, ali se bodo potegovali tudi za nakup. “Smo del konzorcija, ki bo nastopal kot en kupec na dražbi in s tem konkuriral za nakup,” je odgovoril prokurist podjetja Korle Jernej Skubic. Gre za konzorcij trenutnih najemnikov. Zadnje leto poslovanja jim je po Skubicevih besedah “prineslo veliko negotovosti in problemov, ki pa smo jih sproti reševali. Upamo, da smo stabilizirali poslovanje podjetja. Pričakovanja smo imeli višja, ugotavljamo pa, da v tej panogi tudi ni pričakovati bistveno večjih donosov. Vseeno imajo vsi naši delavci plače in poplačane vse prispevke”. V podjetju TIB Logistika, prek katerega nadaljujejo s posli, je trenutno 60 zaposlenih, skoraj vsi bivši delavci TIB Transporta. Ta je pred stečajem sicer zaposloval približno 130 ljudi.

Ohranili so zdravo jedro

Stečajna upraviteljica je sicer z oddajo premoženja v najem zmanjšala stroške stečajnega postopka (predvsem vzdrževanja in varovanja premoženja) in hkrati plemenitila stečajno maso ter ohranjala zdravo jedro. Zato bo lahko dosegla višjo ceno kot s prodajo golega premoženja.

Končni seznam preizkušenih terjatev kaže, da ima TIB Transport v stečaju do skoraj 350 upnikov za skupno 17,6 milijona evrov obveznosti, od tega 13 milijonov zavarovanih.

Doslej je stečaja upraviteljica že prodala del voznega parka in zalog, s sklepom sodišča trenutno prodaja za skoraj 600.000 evrov vozil. Kljub temu pravi, je še prezgodaj za oceno, v kolikšni meri stečajna masa zadošča za poplačilo upnikov. So pa v stečajnem postopku rešili večji del terjatev, ki jih je imel TIB Transport.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano