Veliko zanimanja po oživitvi praznih prostorov v Postojni

V okviru projekta Kje je prostor v Postojni? nevladniki danes pripravljajo posvet, s katerim želijo opozoriti na problematiko vse večjega števila praznih prostorov v centru Postojne ter spodbuditi njihovo začasno rabo za obdobje enega meseca. Kot ugotavljajo organizatorji, je zanimanja za dogodek predvsem med stanovalci in uporabniki veliko.

Tudi v Postojni se pojavljajo želje po revitalizaciji mestnega 
jedra, predvsem Tržaške ulice, ki se je iz glavne komercialne 
ulice spremenila v ulico neizkoriščenih priložnosti in praznih 
prostorov, so zapisali organizatorji, Delovna skupina za 
začasno rabo pri Mreži za prostor, Postoj na živi ulici in 
regijskem stičišču nevladnih organizacij Boreo. Foto: Veronika Rupnik
Tudi v Postojni se pojavljajo želje po revitalizaciji mestnega jedra, predvsem Tržaške ulice, ki se je iz glavne komercialne ulice spremenila v ulico neizkoriščenih priložnosti in praznih prostorov, so zapisali organizatorji, Delovna skupina za začasno rabo pri Mreži za prostor, Postoj na živi ulici in regijskem stičišču nevladnih organizacij Boreo. Foto: Veronika Rupnik

POSTOJNA > Tudi v Postojni se pojavljajo želje po revitalizaciji mestnega jedra, predvsem Tržaške ulice, ki se je iz glavne komercialne ulice spremenila v ulico neizkoriščenih priložnosti in praznih prostorov, so zapisali organizatorji, Delovna skupina za začasno rabo pri Mreži za prostor, Postoj na živi ulici in regijskem stičišču nevladnih organizacij Boreo.

Posvet je namenjen razpravi o začasni rabi praznih prostorov, predvsem pa srečanju lastnikov in zainteresiranih za uporabo prostorov.

"Zaenkrat smo se osredotočili na Tržaško ulico, kjer so na voljo prostori zasebnih lastnikov. Danes bomo ponudili v začasno rabo štiri lokale na Tržaški ulici. Brezplačna uporaba bo na voljo v času festivala Zmaj 'ma mlade, torej od 16. avgusta do predvidoma 17. septembra," je pojasnila predstavnica Borea Karmen Tomažič.

Oddaja nepremičnin bo potekala po načelu začasne rabe prostora, torej brez najemnin, pri čemer pa uporabniki krijejo stroške uporabe. V zameno za najemnino je predvideno, da bodo uporabniki počistili prostore, jih prepleskali, uredili internet. Najemnik pa lahko v zameno ponudi tudi svoje intelektualne ali druge storitve.

V projektu po navedbah Tomažičeve sicer sodelujejo vsi relevantni deležniki v prostoru, tako predstavniki lokalne samouprave in lastniki praznih prostorov kot tudi potencialni uporabniki in zainteresirana javnost.

"Zanimanje za dogodek je izredno veliko, predvsem med stanovalci in uporabniki Tržaške ceste. Želja po revitalizaciji ulice je velika, zato smo dogodek začasne rabe še malo razširili z dodatnimi temami," je pojasnila Tomažičeva.

Kot je dodala, odločitev za izpeljavo projekta temelji na pozitivnih izkušnjah v drugih krajih, npr. v Slovenj Gradcu, kjer se je projekt začasne rabe nadgradil v poslovno sodelovanje, ki traja že skoraj eno leto.

STA


Najbolj brano