Veliko vprašanj, malo odgovorov

Komenski svetniki so jasno povedali, da mačka v žaklju, Geoparka Kras, ne bodo podprli. Do glasovanja sicer ni prišlo, ker je župan razpravo prekinil. Izražen dvom je vplival tudi na razpravo svetnikov v Občini Hrpelje-Kozina, ki pa so na koncu potrdili podpis sporazuma.

Komenski svetniki so Katji Fedrigo (stoji za govornico) 
zastavili vrsto vprašanj, dobili pa le malo konkretnih odgovorov. Foto: Petra Komen
Komenski svetniki so Katji Fedrigo (stoji za govornico) zastavili vrsto vprašanj, dobili pa le malo konkretnih odgovorov. Foto: Petra Komen

KOMEN > Če so komenski svetniki pred dvema letoma z veliko vprašanji in dvomi pospremili razvoj Geoparka Krasa, so tokrat predlog sporazuma, ki ga je predstavila Katja Fedrigo, označili za “floskule, leporečenje in prazne besede.” O podpori niso niti glasovali, župan Marko Bandelli je dolgo razpravo prekinil in točko uvrstil na prihodnjo sejo.

Svetniki nasuli kup vprašanj

Danijel Božič (ZZP) je spomnil na predstavitev geoparka pred dvema letoma: “Takrat smo vam rekli, da pojdite domov in se naučite, kaj govorite.”

Od Fedrigove je zahteval odgovore na štiri vprašanja: “Katere občine iz Italije naj bi pristopile? Zakaj se v Geopark ne vključijo vse občine hkrati? Koliko evropskega denarja je namenjenega v tej perspektivi in kako so se pogoji spremenili v primerjavi s prejšnjo? Kakšna je finančna projekcija posledic za občine?”

Ivan Žežlina (NSi) je predlog sporazuma označil za zelo slabo pripravljenega. “Nikakor ne morem glasovati pritrdilno, če ne vem, za kaj glasujem,” je bil nazoren. “Bojim se omejitev. Vsi vemo, kaj se je zgodilo z Naturo 2000 in traso vodovoda. Vse prinese posledice. Zanima me na dveh konkretnih primerih, kako se bodo stvari izboljšale za občane, če podpremo Geopark?” je svoje pomisleke izrazil Žežlina.

Stojan Kosmina (IDS) se je obregnil ob vsebino sklepa: “V sklepu piše, da se tu odločamo o vzpostavitvi geoparka, h kateremu naj bi pristopile nekatere občine. Naj bi. Želim si, da bi bil sklep napisan nazorno.”

Pritrdil mu je tudi Božič: “Občinski svet ni pristojen v sklepih ugibati o drugih, ampak sklepa o sebi iz svoje lastne pristojnosti.”

Predlagal je, da se besedilo spremeni in da županu pristojnost, da sporazum podpiše le, če k projektu pristopijo vse občine.

Brez strategije in jasnih posledic

Blanka Malgaj (Lista za rast in razvoj ZaAB, Zares) je opozorila, da lahko na evropske razpise občina kandidira na več načinov: “Na LAS-u in programu Julius so izpostavili, naj prijavimo ideje in projekte, na podlagi katerih bodo pripravili strategije. Od tega so nato odvisna tudi evropska sredstva.” Zato je po njenem nujno, da občina strne prioritete za prihodnost.

“Govorite o evropskih sredstvih. Če jih ne bo, bo breme Geoparka padlo na občino Komen. Ne vemo pa, kaj bomo od tega dobili. Poleg tega vemo, kaj pomeni Unesco. Moti me tudi, da ni pripravljena strategija, kaj bo ta park delal. Imamo razrez stroškov, nimamo pa podatkov o tem, katere so koristi za našo občino, kako se bomo razvijali in kakšne omejitve bodo sledile. Ne govorite, da jih ne bo. Vsak park prinese omejitve za prebivalce,” je izrazila dvom nad Geoparkom.

In zaključila: “Sem za to, da podpremo idejo, ampak jasno moramo določiti pogoje in imeti jasno sliko.”

Brez Krasa v Italiji

Prav veliko odgovorov svetniki niso dobili. “Ne moremo konkretno odgovoriti. Veliko stvari je treba še doreči. Prezgodaj je za napovedati. Kako naj vam na to odgovorim, če je to stvar delovne skupine? Vse je odvisno od interpretacije,” je odgovarjala Fedrigova na zgornja vprašanja.

O sodelovanju kraških občin na italijanski strani pa je povedala: “Na italijanski strani Krasa so ubrali drugačen pristop. Koordinacijo je prevzela dežela Furlanija Julijska krajina. Tako kot bo rekla dežela, tako bodo občine delale.”

A to ni zanemarljiv podatek. Brez Krasa na italijanski strani ni čezmejnega povezovanja in brez čezmejnega povezovanja verjetno tudi ne tako želenih evropskih sredstev.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano