Veliko več kot le kuhanje

Ne, v kuharski knjigi Kako so kuhali pri Kosovelovih mogoče res ne boste izvedeli, s čim se je prehranjeval Srečko, so pa v njej ujeti enostavni recepti, primerni za vsako kuharico in kuharja, in duh povojnega časa.

Knjigo so na 2. kulinArtfestu  predstavile (z leve) Magdalena Svetina 
Terčon, Melita Volk, Mateja Vehar in mentorica Jelena Uršič.  Foto: Petra Mezinec
Knjigo so na 2. kulinArtfestu predstavile (z leve) Magdalena Svetina Terčon, Melita Volk, Mateja Vehar in mentorica Jelena Uršič.  Foto: Petra Mezinec

TOMAJ, SEŽANA, VOLČJI GRAD > Če ste doma na Krasu, pobrskajte po knjižnih policah. Nič nenavadnega ne bi bilo, če bi na njih našli zvezek receptov Tončke Kosovelove. Zdaj je prvič izšel tudi v knjižni obliki.

Prvo v seriji knjig Kako so kuhali pri Kosovelovih so predstavili tudi na sejmu kuharskih knjig kulinArtfest v soboto. V prihodnosti jih bo še veliko, je napovedala Martina Kafol iz Založništva tržaškega tiska, kjer so skupaj s Kosovelovo knjižnico ter Založbo Buča izdali in založili knjižico.

Poklon Tončki in duhu časa

Antonija (Tončka) Kosovel, Srečkova sestra, se je rodila 26. julija 1897 v Sežani. Bila je edina od Kosovelovih otrok, ki ni bila akademsko izobražena, Kraševci pa so jo ohranili v spominu kot skrbno in disciplinirano žensko, ki jim je velikokrat priskočila na pomoč pri uradniških opravilih.

“S knjigo nismo želeli povedati, kako so kuhali pri Kosovelovih, temveč poudariti še eno nalogo, ki so jo imeli. Knjiga je poklon Tončki, ki je izobraževala in svetovala ljudem. Bila je izjemno sposobna ženska,” je povedala Magdalena Svetina Terčon, ravnateljica Kosovelove knjižnice Sežana.

Knjiga pa je tudi poklon nekemu času, zato so ohranili jezik, besedišče, besedni vrstni red, merske enote pa so zaradi lažje preglednosti zapisali s številkami. Posebnost kuharice je tudi, da so recepti objavljeni v sklopu posameznih jedilnikov.

Prava mojstrica tort

S kuharskimi tečaji, ki jih je Tončka Kosovel za kraška dekleta vodila od leta 1953 do leta 1970, so udeleženke pridobivale tudi znanja bontona in strežbe, v predgovoru v knjigo zapiše Dragica Sosič. Tudi njej je Tončka posredovala svoje kuharsko znanje.

“Zlasti se spominjam njenih tort. Za našo družino jih je spekla dvakrat v letu. To se mi zdi še danes izjemen dogodek, saj v tistih časih ni bila navada peči torte. Še zdaj ne vem, kako ji je uspelo prinesti torto v brezhibnem stanju peš iz Tomaja v Dol,” se spominja Sosičeva, ki jo je Tončka naučila, da je treba za vsako torto pripraviti načrt.

Z mladimi močmi nad stare recepte

V prvi knjigi receptov so zbrani jedilniki, s katerimi je Kosovelova seznanjala 25 tečajnic v letih 1954 in 1955. Za oblikovanje so poskrbele dijakinje Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana Sabina Babuder, Amanda Oven, Mateja Vehar in Melita Volk pod mentorstvom Jelene Uršič.

Jedi so bile pripravljene in posnete v Gostilni Skok Štorje in Okrepčevalnici Apetit, zanje pa so prav tako poskrbeli dijaki sežanskega šolskega centra: Jakob Gustinčič, Amanda Oven, Barbara Penko in Aleks Zorzut.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano