Veliko razlogov za učenje francoščine

Francoščina med dijaki velja za težek jezik, a kljub temu se zanj kot tretji jezik odloča približno desetina dijakov. Na Francoskem inštitutu v Ljubljani skušajo s projektom La France voyage približati francoski jezik in kulturo mladim.

Sežanski dijaki so z animatorko Caroline Dewit spoznavali 
francoski jezik in gledališče. Foto: Petra Mezinec
Sežanski dijaki so z animatorko Caroline Dewit spoznavali francoski jezik in gledališče. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Ta teden sta dijake iz Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana obiskali atašejka na francoski ambasadi Marie-Laure Canteloube in animatorka Caroline Dewit, ki se je z mladimi pogovarjala o gledališču. S podobnimi delavnicami bo obiskala še 40 izobraževalnih ustanov po vsej Sloveniji.

“Naučili se bodo nekaj besed, a večji poudarek bo na zabavi in igri z jezikom. Glavni cilj je, da se imajo lepo,” je povedala Dewitova.Med mladimi v Sloveniji za učenje francoščine ni veliko zanimanja, saj raje izberejo italijanščino in nemščino, kar animatorka pripisuje predvsem bližini meje.

Na sežanski srednji šoli lahko dijaki drugih in tretjih letnikov izberejo francoski jezik kot tretji tuji jezik. Zanj se odloča približno deset dijakov letno. Razlogi so različni, pove profesorica Jana Bele Lutman: “Nekaterim je všeč zven francoskega jezika, drugim se zdi uporaben jezik za potovanja in zaposlitev, tretji pa so preprosto bolj jezikovni tipi.”

Ena od dijakinj je tudi Špela Urh: “Jeziki so mi všeč, rada bi jih spoznala čim več. Francoščina je tudi uporaben tuj jezik, hkrati pa je zelo lep in poetičen,” meni.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano