Veliki Kraševec na poštni znamki

Od včerajšnjega dne je možno kupiti znamko s podobo arhitekta, urbanista in humanista Maksa Fabianija. Pošta Slovenije jo je izdala ob 150-letnici rojstva. Gre le za prvega od številnih dogodkov, ki se bodo v Fabianijevem letu zvrstili med Krasom in Dunajem.

Peter Suhadolc, predsednik Filatelistične zveze Slovenije, je vesel, da so  januarja izšle tri znamke s primorsko tematiko. Foto: Petra Mezinec
Peter Suhadolc, predsednik Filatelistične zveze Slovenije, je vesel, da so januarja izšle tri znamke s primorsko tematiko. Foto: Petra Mezinec

ŠTANJEL > Znamko s podobo Maksa Fabianija je oblikoval Ivo Marko, ki je poleg Fabianijevega portreta na znamko umestil še eno najznamenitejših Fabianijevih ljubljanskih stavb, Mladiko. V njej trenutno domuje Ministrstvo za zunanje zadeve. Vrednost znamke je 1,25 evra.

Znamka v obtoku eno leto

“Serija znamk znanih slovenskih osebnosti je stalnica in velja za zelo priljubljeno serijo,” je včeraj v Štanjelu povedal Valter Furlanič, direktor koprske poslovne enote Pošte Slovenije. “Prepričani smo, da bo obogatila marsikatero slovensko in tujo zbirko,” je še dodal. Znamka bo v obtoku še eno leto, poseben žig pa bo na voljo še 14 dni na pošti v Štanjelu. Peter Suhadolc, predsednik Filatelistične zveze Slovenije, je novo Fabianijevo znamko z veseljem pospremil v obtok. “Vsaka znamka ima sporočilo in svojo zgodbo. Še posebej Primorci moramo biti zelo zadovoljni, saj bodo v januarju skupaj izšle tri znamke s primorskimi tematikami,” je povedal Suhadolc. Isti dan so v obtok dali znamko, posvečeno Baltazarju Hacquetu, ki je kot znanstvenik deloval v Idriji, pred nekaj dnevi pa so izdali znamko z motivom premske noše.

Obletnica v treh sklopih

Nataša Kolenc, predsednica Ustanove Maksa Fabianija, ki je bila leta 1998 ustanovljena z namenom promocije in dviga prepoznavnosti znamenitega arhitekta, je prepričana, da je njegovo delo še vedno premalo poznano v slovenski javnosti. “Na Krasu je Fabiani poznan, a že študentje arhitekture ne vedo veliko o njem,” je povedala Kolenčeva.

Izid priložnostne znamke je le prva v sklopu vseh prireditev, ki jih za počastitev 150-letnice rojstva velikega arhitekta pripravljajo različne občine, poleg komenske v projektu sodelujejo še novogoriška, goriška in ljubljanska.

Kot je pojasnila Kolenčeva, bo obeleževanje obletnice v treh sklopih. Prvi bo na Krasu in bo posvečen zgodnjim letom Maksa Fabianija, drugi, ki bo obravnaval Fabianija kot arhitekta avstro-ogrske monarhije, bo v Ljubljani, s Fabianijevim ustvarjalnim opusom po koncu prve svetovne vojne pa se bodo ukvarjali v Novi Gorici in Gorici.

Fabiani za turiste

Pestro dogajanje je napovedal tudi komenski podžupan Valter Ščuka. Blanka Malgaj, občinska svetnica in lastnica Fabianijeve domačije, si močno prizadeva ne le za primerno obeležitev te pomembne obletnice, ampak tudi za izkoriščanje Fabianijeve dediščine v turistične namene. “Že sedaj k nam na vrata prihajajo številni turisti, ki si želijo videti znamenito murvo in njegovo rojstno hišo,” pojasnjuje Malgajeva.

Čez pet mesecev v Fabianijevi domačiji načrtujejo odprtje vrtov za javnost in predvajanje filma o Fabianijevem življenju ter odprtje muzeja. PETRA MEZINEC


Najbolj brano