Veliki Dol spet postaja klekljarsko središče Krasa

Na Velikem Dolu, ki je bil v prvi polovici prejšnjega stoletja po zaslugi klekljarske šole pomembno čipkarsko središče Krasa, letos nadaljujejo obujanje te dragocene čipkarske tradicije. V soboto bodo v nekdanji šoli pripravili seminar o priložnostih klekljanja v prihodnje, predstavili klekljanje z žico in morda tudi najlepšo čipkarsko pito.

Take čipke hranijo še v marsikateri hiši na Krasu. A le v 
malokateri še vedo, da je na Velikem Dolu v prvi polovici 
prejšnjega stoletja delovala klekljarska šola.
Take čipke hranijo še v marsikateri hiši na Krasu. A le v malokateri še vedo, da je na Velikem Dolu v prvi polovici prejšnjega stoletja delovala klekljarska šola.  

VELIKI DOL > Gonilna sila oživljanja klekljarske tradicije na Velikem Dolu je kulturno društvo Kalunca. To podpisuje tudi sobotno dogajanje v nekdanji osnovni šoli, ki se bo pričelo ob 14. uri z razstavo del Klekljarske skupine Bucike iz Sevnice ter s triurno delavnico klekljanja z žico, ki jo bo vodila Milena Jančar.

“Osrednji dogodek prireditve je seminar o zgodovini klekljanja na Velikem Dolu in priložnostih klekljanja v prihodnje. Predavateljice iz Slovenije in Italije bodo od 18. ure dalje osvetlile pomen velikodolske čipkarske šole v preteklosti in nakazale možnosti, ki jih klekljanje prinaša v sodobnosti,” pravi Neža Bandel, pobudnica oživitve velikodolske čipkarske tradicije in gonilna sila društva Kalunca.

Zasedba predavateljic bo pestra in zanimiva. Rosita D'Ercoli, raziskovalka zgodovine klekljanja in oblikovalka vzorcev za klekljanje, bo orisala vlogo in pomen Državnega čipkarskega tečaja Veliki Dol med drugimi čipkarskimi središči v zgodovini. Afrodita Hebar Kljun, oblikovalka in predsednica organizacijskega odbora 17. svetovnega čipkarskega kongresa, bo govorila o vlogah klekljanje čipke v sodobnem času. Predavateljici iz Slovenskega etnografskega muzeja, dr. Nena Židov in mag. Anja Jerin, pa bosta predstavili pripravo nominacije klekljanja čipk v Sloveniji (v sklopu katere je omenjen tudi Veliki Dol) za vpis na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Prireditev nosi naslov Kalunca v svet. “Kalunca se bo res odprla v svet, saj se bomo povezali s klekljarsko skupino iz mesteca Headford na Irskem, kjer prav tako kot na Velikem Dolu raziskujejo in oživljajo tradicijo klekljanja,” pojasni Neža Bandel.

Srečanje bo imelo tudi zanimiv kulinarični pridih. Od 15. ure dalje bodo v prostorih šole zbirali jabolčne in ohrovtove pite. Dve uri kasneje bo vse ocenila žirija, v kateri bodo Milena Štolfa iz Kmetijsko svetovalne službe Sežana, Peter Patajac, kuharski mojster v Ruju in TaBaru, Breda Durcik s turistične kmetije Petelin Durcik in Zdravko Stepančič iz Krajevne skupnosti Pliskovica, kamor tudi spada Veliki Dol. Komisija bo ob koncu razglasila najboljšo jabolčno in ohrovtov pito in najlepšo čipkasto pito.

MUZ


Najbolj brano