Večino kandidatov so določile koalicije

Včeraj so še zadnji občinski sveti odločali o kandidatih za člane državnega sveta in o elektorjih, ki jih bodo volili 22. novembra. Za enega skupnega predstavnika sedmih srednjeprimorskih občin v državnem svetu se potegujejo Robert Smrdelj, Stanko Markovčič, Davorin Terčon, Matija Potokar in Matija Tomšič.

Po dveh krogih izenačenih glasovanj so v Postojni na koncu štiri elektorje izžrebali.  Foto: HELENA RACE
Po dveh krogih izenačenih glasovanj so v Postojni na koncu štiri elektorje izžrebali.  Foto: HELENA RACE

PRIMORSKA > V Postojni, kjer so o tem odločali na seji v sredo zvečer, se je izvolitev elektorjev in določitev kandidata za člana državnega sveta krepko zavlekla. Po prvem krogu glasovanja so namreč dva kandidata za člana državnega sveta Stanko Markovčič in Pavle Hevka ter osem kandidatov za elektorje dobili vsak po enajst glasov. Koalicija in opozicija sta glasove razdelili vsaka svoji četverici kandidatov. Zato so morali natisniti nove glasovnice in tajno glasovanje ponoviti. V drugem poskusu je nato Markovčič zbral 12 glasov in tako postal kandidat za člana državnega sveta. Pri predlaganih elektorjih se je rezultat ponovil; vsak je dobil enajst glasov. Na koncu so štiri elektorje izžrebali; to so postali Nataša Režek Donev, Branko Milharčič, Janez Vidmar in Denis Smiljanić.

V Ilirski Bistrici, kjer so o tem odločali na izredni seji prejšnji torek, zapletov ni bilo. Svetniki so med štirimi predlogi za kandidata za državni svet določili Matijo Tomšiča, za tri elektorje pa med devetimi predlogi Antona Franka, Mirjam Vrh in Andreja Muho.

Dva župana bi bila državna svetnika

V Pivki so za kandidata za državnega svetnika v sredo podprli župana Roberta Smrdelja, za elektorja pa so imenovali Ester Maver in Ireno Sušelj Šajn.

Smrdelj, ki sicer vodi tudi eno od združenj slovenskih občin, pa ni edini kandidat za državnega svetnika. Za to mesto se namreč poteguje tudi sežanski župan Davorin Terčon, ki je na včerajšnji seji sežanskega občinskega sveta pričakovano dobil več glasov kot njegov protikandidat David Škabar. O Terčonovi izvolitvi v državni svet bodo v imenu sežanske občine odločali elektorji Ivica Podgoršek, Andrej Sila in Peter Štoka. Četrti kandidat, opozicijski svetnik Drago Pirec, pričakovano ni dobil podpore svetniških kolegov.

V Divači so sinoči za kandidata za državnega svetniki določili nekdanjega župana Matijo Potokarja, za elektorja pa imenovali Dobrivoja Subića, ki je dobil več glasov kot Jernej Franc Premrl.

Dve občini brez svojega kandidata

V hrpeljsko-kozinski in komenski občini so se svojim kandidatom za državni svet odrekli, določili so samo po enega elektorja, ki bo volil nekoga iz drugih občin. V Komnu, kjer so o tem odločali že septembra, je bil za elektorja izvoljen Valter Ščuka, ki je zbral nekaj glasov več kot Stojan Kosmina, v hrpeljsko-kozinski občini pa so sinoči za elektorja potrdili Denisa Čermelja.

Izbrani kandidati in elektorji kažejo, da so imele pri določanju glavno besedo koalicije v občinskih svetih. Ne glede na to imata zaradi števila elektorjev, ki jih imajo posamezne občine in glede na razmerja političnih povezav najmanj možnosti za izvolitev divaški in ilirskobistriški kandidat, o izbiri med ostalimi tremi pa bodo verjetno odločala medsebojna dogovarjanja med elektorji.

HR, LKF, KKV, PEM, MUZ


Najbolj brano