Več pozornosti urejanju cest

Divaška občina je prvič doslej vstopila v novo leto s pravim proračunom in ne z začasnim financiranjem, kot vsa leta doslej. Letos bo občanom, zavodom in drugim porabnikom proračunskega denarja na voljo slabih pet milijonov evrov. Prihodki bodo predvidoma znašali 4,97 milijona evrov, odhodki pa 4,789.

Divaška občina je v letošnjem proračunu sicer  povišala postavko za obnovo cerkva, vendar 
nihče ni omenjal morebitne obnove cerkvice v Gradišču, ki bi zaradi svoje zgodovinske 
vrednosti in znamenitih fresk   lahko bila eden od paradnih konjev divaškega turizma, za kar se 
je v prejšnjem mandatu zavzemal pokojni občinski svetnik Alojz Mahorčič.   Foto: Lea Kalc Furlanič
Divaška občina je v letošnjem proračunu sicer povišala postavko za obnovo cerkva, vendar nihče ni omenjal morebitne obnove cerkvice v Gradišču, ki bi zaradi svoje zgodovinske vrednosti in znamenitih fresk lahko bila eden od paradnih konjev divaškega turizma, za kar se je v prejšnjem mandatu zavzemal pokojni občinski svetnik Alojz Mahorčič.  Foto: Lea Kalc Furlanič

DIVAČA > Županja Alenka Štrucl Dovgan lahko v primeru večjega odtekanja denarja občini najame kratkoročno posojilo za največ pet odstotkov proračuna. Konec leta je imela sicer Občina Divača na bančnem računu 88.500 evrov, pri bankah pa za 270.000 evrov kredita.

Več za vzdrževanje in ureditev cest

Proračun so občinski svetniki prvič v zgodovini te mlade občine potrdili še pred začetkom leta in ji s tem omogočili normalno financiranje od prvega januarja dalje, vključno z izvajanjem investicij, sicer bi se morala financirati na podlagi lanske porabe.

Predsednica odbora za negospodarske dejavnosti Mirjam Frankovič Franetič poudarja, da gre iz proračuna približno 1,9 milijona evrov za družbene dejavnosti, zdravstvo, šport, izobraževanje in socialo.

Precej denarja, kar 285.000 evrov, bo letos namenjenega za vzdrževanje cest. Za podporni zid v vasi Brežec je predvidenih 22.500 evrov (v prvem osnutku jih je bilo sicer kar 42.500), za ureditev ostalih cest pa je namenjenih še 40.000 evrov. V tem sklopu je na predlog odbora za gospodarstvo še dodatnih 10.000 evrov za sanacijo gozdnih cest po žledolomu. Občinski svetnik Dobrivoj Subić, ki je izrazil zadovoljstvo nad povečanjem vsote za ceste, pa je ob tem opozoril, da je idejni načrt za ureditev cest pomanjkljiv, “zato ga bo treba na pomlad dopolniti in se odločiti, katere ceste bodo imele prednost”.

Za pospeševanje malega gospodarstva bo divaška občina letos namenila 68.000 evrov. Lani je s podobnim ukrepom šestim mladim podjetnikom pomagala do prve zaposlitve in do samozaposlitve, letos pa mora, meni Subić, “na tem področju občina narediti še več.”

Turistična društva več denarja, a tudi zadolžitev

Več kot lani bodo prejela tudi turistična društva, namesto 12.000 jim je zagotovljenih 20.000 evrov, razliko so prerazporedili s postavke za kulturna društva. Predsednik odbora za turizem Jovo Ferfila pravi, da bo sedem turističnih društev sicer res razpolagalo z 20.000 evri (prej so z osmimi tisoči), vendar pa bodo morala sama kriti več stroškov, tako za večje prireditve kot za porabo električne energije, vode in podobno.

Kulturna društva bodo zaradi prerazporeditve 12.000 evrov k turističnim letos prejela le 67.000 evrov, medtem ko je lani občina mednje razdelila 75.000 evrov. Projektu Za mladost brez drog so odvzeli 2000 evrov, za vsaj deset odstotkov so znižali vsoto za Razvojni center Divača. Subić meni, da Razvojni center “ne igra vloge, ki bi jo moral imeti”, zato da bo morala občina čim prej reorganizirati njegovo delovanje. “Ocenjujem, da bomo zato morali nekatera dela z Razvojnega centra preusmeriti na zaposlene na občini”.

Za obnovo cerkva bo občina letos namenila 10.000 evrov, posebno za obnovo cerkve v Vremah se je zavzel občinski svetnik Martin Prelc.

Manj za šolske prevoze in sejnine

Sicer pa bo občina letos tudi varčevala: 6500 evrov pri študiji za obnovo podružnične šole v Vremah, izločila je tudi 4000 evrov za medobčinski projekt Pepina zgodba.

Svetnica Damjana Gustinčič, sicer tudi ravnateljica osnovne šole v Divači, je povedala, da so v sedanjem koncesijskem obdobju zagotovili nižje stroške šolskih prevozov - sedaj porabijo 120.000 evrov na leto, prej so kar 400.000 evrov.

Vsote za krajevne skupnosti so ostale enake. Nekoliko pa so se znižali stroški v občinski upravi in za protokol. “Mislim, da smo v tem mandatu naredili veliko potezo, ko smo zmanjšali število svetnikov ter odborov in komisij, posebno pa, da smo sejnine znižali za 20 odstotkov. Varčuje se kamenček po kamenček, v štirih letih se bo precej poznalo pri proračunu,” ni mogel mimo lastne pohvale Dobrivoj Subić. Sicer pa v občinski upravi do nadaljnjega ostaja enako število zaposlenih, to je enajst oseb. So pa odobrili nakup računalniške tablice za predsednico nadzornega odbora, za kar so potrošili 2000 evrov. Svetniki tablice že imajo od lani.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano