Več pozornosti krajevnim skupnostim

Več let načrtovana cesta Šepulje-Dobravlje, revitalizacija Botaničnega vrta in več vlaganja v krajevne skupnosti so glavni poudarki proračunov sežanske občine za leti 2016 in 2017. Župan Davorin Terčon je poudaril, da si bodo še naprej prizadevali za stabilnost občinske blagajne in enakomeren razvoj v občini.

Sežanski svetniki so v četrtek že zarisali proračuna za leti 
2016 in 2017. Prihodnje leto bo denarja nekoliko manj kot 
letos, leta 2017 pa več. Foto: Petra Mezinec
Sežanski svetniki so v četrtek že zarisali proračuna za leti 2016 in 2017. Prihodnje leto bo denarja nekoliko manj kot letos, leta 2017 pa več. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Na četrtkovi seji so svetniki razpravljali o proračunih občine Sežana za prihodnji dve leti, 2016 in 2017. Ocena realizacije letošnjega proračuna je 14,5 milijona evrov - v primerjavi z 11,5 milijona v letu 2014. Prihodnje leto je načrtovan proračun v višini 13,5 milijona evrov, leta 2017 pa se bo ugodnejša gospodarska situacija odražala tudi na občinskem proračunu, saj bo, tako načrtujejo v občinski upravi, znašal 15,9 milijona evrov.

Občine se, tudi sežanska ni izjemna, soočajo z velikimi težavami pri načrtovanju proračuna. Glavarina je vse nižja, odhodki, ki so jih občine dolžne plačati, pa ne. Nekateri se celo zvišujejo, tako bo morala občina plačati tudi sproščena napredovanja v javnem sektorju (v osnovnih šolah, vrtcih).

Sežansko občino pa še vedno teži financiranje širokopasovnega omrežja in sredstev, ki jih iz tega naslova niso dobili. Primer se trenutno nadaljuje na sodiščih z novim sojenjem.

Več za krajevne skupnosti

Kot je povedal župan Davorin Terčon, je bil proračun preteklega leta uspešno realiziran na račun učinkovitega črpanja evropskih sredstev. Več sredstev bo namenjenih krajevnim skupnostim: “Zadnja leta so bile finančno najbolj prikrajšane. Je pa res, da so imele v času mojega prvega mandata bistveno povečana sredstva. Dodatna težava je, da smo jih likvidnostno zaustavili, zato niso mogle porabiti vsega, kar je bilo zanje predvideno v proračunu. Letos je cilj normalno delovanje krajevnih skupnostih.”

Prihodnje leto naj bi bila vendarle dokončana cesta Šepulje-Dobravlje. Predvidoma bo investicija znašala 340.000 evrov. V proračunu za leto 2016 je predvidenih tudi 245.000 evrov za revitalizacijo Botaničnega vrta, leta 2017 pa še 200.000 evrov. Na vrsto naj bi končno prišel tudi še zadnji gasilski dom v občini - za sežanske gasilce. Zanj je v letu 2017 predvidenih 700.000 evrov.

Na kmetijstvu temelji turizem

Večina svetnikov se je strinjala s tem, da proračuna ne predvidevata novih zadolžitev in sta uravnotežena, vseeno pa brez komentarjev ni šlo.

Andrej Sila (Lista Andrej Sila) je kot predsednik Odbora za kmetijstvo poudaril, da je premalo sredstev namenjenih kmetijstvu. “Glavna prepoznavnost Krasa sta teran in pršut, ki sta produkta kmetijstva. Veliko prebivalcev je samozaposlenih na kmetiji. Vedno večji problem je velika zaraščenost, ki znaša kar 60 odstotkov. 0,5-odstotni delež za kmetijstvo v proračunu je bistveno prenizek,” je prepričan Sila.

Matej Glavina (SD) si je želel v proračun uvrstiti subvencioniranje obrestih mer za stanovanjska posojila in opozoril na zmanjšanje sredstev za Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana: “Na postavki tekoči transferji so se sredstva s 512.000 evrov zmanjšala na 490.000 evrov. Ostale občine so svoje proračune pripravile glede na to postavko. Kaj to pomeni za druge občine, bodo morale spreminjati svoj proračun?” je vprašal.

Odbor za varstvo pred požari je o proračunu podal negativno mnenje.

Na seji niso pozabili polemik glede financiranja društev v občini. Kot je sporočil župan, bodo društva sklep o dodelitvi sredstev prejela najkasneje do konca prihodnjega tedna. Čeprav je na opozarjanje društev in pisanje Primorskih novic na prejšnji seji letelo veliko negativnih komentarjev s strani župana in nekaterih svetnikov, pa je Terčon priznal, da so se iz tega vseeno nekaj naučili. “Prizadevali si bomo, da bomo izvedli razpise za vse društvene in področne dejavnosti naenkrat v začetku letu. Z vso to zgodbo smo se naučili, da je bolje imeti primerjavo, kaj se dogaja na vseh področjih,” je na seji pojasnil župan.

Botanični vrt preko vrste?

Ivica Podgoršek in Neva Filipčič (SD) sta se zavzeli za povečanje sredstev za OŠ Dutovlje, čemur so pritrdili tudi drugi svetniki. Za investicijsko vzdrževanje in nabavo opreme jim proračun za 2016 namenja le 1000 evrov, v 2017 pa 2500 evrov. Enaka postavka za sežansko šolo znaša 55.000 oziroma 80.000 evrov, čeprav primerjava med šolama, tako pravi župan, ni mogoča. “Stavba je stara 35 let in dotrajana. prihaja do težav z vodovodnimi ventili. Potrebna bi bila tudi energetska sanacija stavbe, saj so pozimi velike izgube,” je povedala Neva Filipčič.

David Škabar pa je med drugim podvomil v takojšnjo investicijo v Botanični vrt: “Občinski svet vsako leto potrjuje tudi načrt razvojnih programih. Tam so programi in investicije za naprej. Logično je, da imajo nekatere investicije prednost. Že vrsto let so v njem predvidene investicije, kot sta glasbena šola in gasilski dom. Vse se zamika, ker ni sredstev. Kar naenkrat se pojavi obnova Botaničnega vrta in prehiti vse ostale. Razumem, da je potrebna, vendar jo dajmo umestiti v leto 2019.”

PETRA MEZINEC


Najbolj brano