Več počitnic, a tudi daljše ure in pouk

Učenci iz francoskega mesta Beurg Argental so konec tedna zaključili enotedenski obisk vrstnikov v Štanjelu. Izkušnje, ki so si jih izmenjali, so prav zanimive.

Seveda so štanjelski šolarji francoske vrstnike s ponosom popeljali po Ferrarijevem vrtu Foto: Petra Mezinec
Seveda so štanjelski šolarji francoske vrstnike s ponosom popeljali po Ferrarijevem vrtu Foto: Petra Mezinec

ŠTANJEL > Namen obiska učencev iz Francije je bil predvsem spoznavanje sovrstnikov iz komenske osnovne šole. Ti so zanje pripravili pestro druženje. Poleg ogledov turističnih znamenitosti, tudi grobnice Burbonov v Novi Gorici, so jih v preteklem tednu redno vključevali v pouk. “Naučili so se slovensko pesem Vsakdo mora imeti prijatelja, skupaj smo imeli uro angleščine, z učenci so med uro telesne vzgoje odšli do vasi Sveto, pri kuharski delavnici pa so skupaj pripravljali frtaljo in namaz s kraškimi zelišči,” je povedala Mojca Uhernik Pipan, učiteljica angleščine na komenski osnovni šoli in gonilna sila projekta.

Kot je pojasnila, je pobuda za sodelovanje prišla od predstavnikov občine in slovenske konzulke v Franciji Tatjane Dumas Rodica.Z učiteljico angleščine Christine Eteve sta navezali stike in pogoji za izmenjavo so bili vzpostavljeni.

Obe učiteljici sta skupaj z učenci ugotavljali, da sta si šoli precej podobni. Z nekaj manjšimi razlikami: “Raven znanja angleškega jezika naših učencev je precej višji. To pripisujem dejstvu, da v Franciji pričnejo z učenjem tujih jezikov precej kasneje,“ opaža Uhernik Pipanova, francoska pedagoginja pa pravi, da so slovenski učitelji precej manj strogi kot v Franciji. “Naše ure so od slovenskih daljše za deset minut. Tudi naše počitnice so daljše, tako kot tudi šolski dnevi. Pri nas pouk traja do štirih,” je še povedala Christine Eteve.

Med zimskimi počitnicami bodo Kraševci vrnili obisk prijateljem in v živo spoznavali, kako je biti v šoli več ur na dan.

PEM


Najbolj brano