Več dela s smetmi - višje cene

V ponedeljek bo začelo bistriško komunalno podjetje dodeljevati nove zabojnike za zbiranje odpadkov vsem gospodinjstvom v občini. Razdelili jih bodo več kot 5300, vsako gospodinjstvo bo imelo dva. Poslej bodo morali odpadke strogo ločevati in ene odlagati v “domače” zabojnike, druge na ekološke otoke, nevarne in kosovne pa v zbirni center Globovnik. Bistveno - v povprečju za kar 60 odstotkov - se bo podražila tudi cena odvoza smeti.

Odlaganje odpadkov v ilirskobistriški občini bo po novem bolj 
zapleteno, odvoz pa dražji. Foto: Tina M. Valenčič
Odlaganje odpadkov v ilirskobistriški občini bo po novem bolj zapleteno, odvoz pa dražji. Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > “V vasi že imamo ekološki otok za ločeno zbiranje odpadkov. Ker smo na vasi, pa ima veliko gospodinjstev tudi že kompostnik. Če bi bile s tem v katerem od gospodinjstev težave, se lahko tudi v okviru krajevne skupnosti dogovorimo za pomoč tako, da bi v vasi uredili skupen kompostnik. Upamo pa, da bo veljalo kakšno prehodno obdobje, da se bodo ljudje privadili na nov način zbiranja odpadkov,” je o novem načinu ravnanja z odpadki povedal Sebastijan Ferlež iz KS Jasen.

Več kot 5300 novih zabojnikov

Gospodinjstva v Jasenu bodo namreč med prvimi v občini dobila nove posode za ločeno zbiranje odpadkov. Te bo ilirskobistriško komunalno podjetje začelo gospodinjstvom po občini dostavljati v ponedeljek (poleg Jasena še v vasi Vrbovo in Vrbica), po načrtih pa naj bi jih vsa gospodinjstva dobila do 19. novembra. “Dobra polovica od skupno 5337 posod je bila v torek dobavljena v skladišče v Ilirski Bistrici,” je povedal direktor bistriškega komunalnega podjetja Igor Batista. Za nakup zabojnikov, ki so stali 180.000 evrov, so najeli posojilo, vračali ga bodo s plačilom položnic za odvoz odpadkov, kamor je všteta tudi cena zabojnikov.

Nov način ravnanja z odpadki občanom Ilirske Bistrice prinaša veliko sprememb. Odpadkov po novem ne bodo več zbirali v skupnih zabojnikih ali na ekoloških otokih, temveč ločeno.

Da bi se nov sistem uveljavil čim prej, bo komunala tudi nadzirala, ali ljudje pravilno odlagajo odpadke. “A ne tudi kaznovala,” pravi Batista. Kršitelje bodo najprej opozorili z rumenim in nato še z rdečim listkom - na slednjem bo tudi pisalo, da bodo nedoslednega krajana ob nadaljevanju nepravilnega odlaganja zatožili inšpektorju.

Plastiko in plenice v domača zabojnika

Komunala bo vsem gospodinjstvom v občini dodelila po dva zabojnika: enega za zbiranje mešane embalaže (plastenke, stiropor, plastične vrečke in lončki, plastična embalaža pralnih sredstev in šamponov, tetrapaki, pločevinke in konzerve) in enega za ostanek komunalnih odpadkov (onesnažen papir, plenice ...). Te zabojnike bodo morali krajani postaviti na lastno zemljišče.

Za biološke odpadke bodo morala gospodinjstva v vaseh urediti kompostnik, medtem ko bo krajanom Ilirske Bistrice komunala v ta namen dodelila še tretji zabojnik. Steklo in papir bodo občani še naprej odlagali na obstoječe ekološke otoke, nevarne in kosovne odpadke bo komunala pobirala enkrat letno, posameznik pa bo vsak mesec sam lahko brezplačno oddal do 150 kilogramov kosovnih odpadkov v zbirnem centru v Globovniku.

Občani, ki doslej niso bili med najbolj vestnimi ločevalci odpadkov, saj so doslej na Bistriškem ločeno zbrali zgolj četrtino vseh odpadkov, se bodo na nov sistem morali hitro privaditi. “Ne vem, če bo posoda dovolj velika za vse naše odpadke,” je potožila krajanka Zarečja, krajana Ilirske Bistrice pa je med drugim skrbelo, kam na majhnem dvorišču bo postavil vse nove zabojnike.

Komunala bo primerno velikost zabojnikov dodelila glede na število članov gospodinjstva. “Podatke o članih smo pridobili iz centralnega registra. Na avgustovskih položnicah smo gospodinjstva tudi zaprosili, naj preverijo in sporočijo morebitne spremembe,” je dejal Batista. V blokih bo velikost zabojnikov odmerjena glede na vsakega prebivalca bloka (30 litrov na prebivalca). Komunala pa se je z upravljalci blokov dogovorila tudi, kam in kako postaviti nove zabojnike. “V večjih naseljih z bloki bodo po dogovoru z upravljalci urejeni nekakšni mini ekološki otoki,” je zatrdil Batista.

Direktor komunale sicer pravi, da so vsa gospodinjstva prejela zloženko z vsemi podrobnostmi o tem, kam in kako odlagati različne vrste odpadkov, o novostih bodo obveščali tudi prek lokalne televizije, predstavili jih bodo tudi šolarjem.

Odvoz bistveno dražji

Bolj kot način ločevanja krajane skrbi nova cena odvoza odpadkov, ki bo v povprečju poskočila za 60 odstotkov, v nekaterih vaseh (Prem in druge, ki so bile do zdaj v najnižji skupini) celo za 166 odstotkov. Do sedaj namreč cene v občini niso bile enake, temveč razdeljene v devet skupin.

Na novembrski položnici bo cena enaka za vsa gospodinjstva v občini in bo znašala 4,75 evra na člana gospodinjstva (v Ilirski Bistrici pa zaradi dodatnega zabojnika 5,56 evra). Za štiričlansko družino to pomeni skoraj enajst evrov več na mesec ali dobrih 130 evrov več na leto.

Eden od razlogov podražitve je, da občina po zaprtju odlagališča pri Jelšanah nima lastnega odlagališča in mora odpadke odvažati drugam, kar je bistveno podražilo odvoz. Krajani doslej tega niso občutili, ker je odvoz subvencionirala občina (lani je za to odštela dobrih 340.000 evrov), odslej pa tega ne bo več počela.

Drugi razlog pa je nizek delež ločeno zbranih odpadkov v občini. “Cene odvoza odpadkov, kot so bile ob odlaganju v Jelšanah, danes več ne zdržijo. Bistveno se bo moral spremeniti odnos do zbiranja odpadkov, ki so ga sosednje občine že zdavnaj spremenile. Vedeli smo, da bo treba slej kot prej zagristi v to kislo jabolko in z nami se bodo morali potruditi tudi občani,” pravi Batista.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano