Več časa za kraške bolnike

Bolniki na Komenskem bodo imeli kmalu na voljo več zdravstvenega osebja. Komenska zdravstvena postaja je namreč dobila referenčno ambulanto, ki se bo posvečala predvsem kroničnim bolnikom in preventivnim pregledom zdravih ljudi, razbremenila pa bo tudi zdravnico, ki ji bo tako ostalo več časa za akutne bolnike.

Zdravstvena postaja Komen ima odslej poleg splošne in dveh  
zobnih ambulant ter patronažne službe  tudi referenčno 
ambulanto. Foto: Petra Mezinec
Zdravstvena postaja Komen ima odslej poleg splošne in dveh zobnih ambulant ter patronažne službe tudi referenčno ambulanto. Foto: Petra Mezinec

KOMEN > Referenčna ambulanta v komenski zdravstveni postaji je ena od 75, ki so uradno začele delovati po Sloveniji v začetku septembra na podlagi sporazuma med zdravstvenim ministrstvom in zdravstveno zavarovalnico. V Komnu bosta za referenčno ambulanto skrbeli zdravnica, specialistka družinske medicine Katja Šantelj in diplomirana medicinska sestra Martina Štemberger.

Referenčne ambulante delujejo v slovenskem zdravstvu od leta 2011. Skladno z dogovorom med zdravstvenim ministrstvom in zavarovalnico naj bi jih letos uvedli dodatnih 150, od tega 75 s prvim septembrom in 75 s prvim decembrom. Za “decembrski” sklop je še nekaj prostih mest, zato je ZD Sežana že oddal vlogi za referenčni ambulanti v Hrpeljah in Sežani.

“To je velika pridobitev za naš zdravstveni dom, zlasti pa za ambulanto v Komnu. Pomeni namreč, da bomo tam zdaj lahko izvajali več preventive, razbremenila pa bo tudi zdravnico družinske medicine, da se bo lahko več časa posvečala akutnim bolnikom,” ne skriva zadovoljstva direktorica Zdravstvenega doma Sežana Tanja Pogačnik Godnič. “Na novo smo zaradi nove pridobitve lahko zaposlili diplomirano medicinsko sestro za polovični delovni čas, priznanih imamo tudi več preiskav in več dela laboratorija, zato odslej bolnikom na nekatere preiskave ne bo več treba v bolnišnico, temveč jih bodo lahko opravili doma,” dodaja direktorica.

Referenčna ambulanta bolnikom sicer še ni odprla vrat, saj mora diplomirana medicinska sestra Martina Štemberger, ki bo srce ambulante, najprej opraviti dodatna izobraževanja. “Prvo, o sladkorni bolezni, sem že opravila, veliko pa jih šele bom. Poleg tega moramo pred odprtjem ambulante urediti tudi prostor in osnovno opremo,” je povedala Štembegerjeva.

Zagotovo pa bodo prvi pacienti v referenčno ambulanto vstopili še pred novim letom. In komu bo ta namenjena? “Spremljanju kroničnih bolnikov s sladkorno boleznijo, astmo, obstruktivnim pljučnim bronhitisom, povišanim pritiskom, depresijo, osteoporozo in drugimi; izvajali bomo tudi preventivne preglede načeloma zdravih ljudi, starih nad 30 let. Predvsem se bomo bolnikom lahko posvečali bolj celovito in temeljito,” pravi Štembergerjeva.

Nekaj preventivnih pregledov so v komenski ambulanti opravljali že doslej, v prihodnje pa jih bo več. “Dosedanje izkušnje referenčnih ambulant kažejo, da odkrijejo marsikatero bolezen v zgodnji fazi in s pravočasnim ukrepanjem preprečijo, da bi se razvila v hujšo obliko,” koristnost nove pridobitve poudarja direktorica.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano