Veber po poplavah na Bistriškem

Minister za obrambo Janko Veber je danes obiskal občino Ilirska Bistrica, kjer si je ogledal poplavljeni vasi Bač in Knežak in se srečal s tamkajšnjim županom Emilom Rojcem.

 Foto: Tomo Šajn
Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA > Kot so zapisali na ministrstvu, je Janko Veber aktivnosti sil za zaščito in reševanje ob poplavah na tem območju ocenil kot zelo usklajene in organizirane.

Prav tako je Veber obiskal postojnsko izpostavo uprave za zaščito in reševanje, kjer so ga seznanili s potekom intervencije na območju, kjer še vedno prečrpavajo vodo, in z nadaljnjimi aktivnostmi na terenu.

Čestital gasilcem in prostovoljcem

Ob tej priložnosti je minister čestital gasilcem in prostovoljcem, ki so sodelovali v intervenciji, in pripadnikom Slovenske vojske, ki so se vključevali v aktivnosti v skladu z načrtom in izraženimi potrebami s terena. V intervenciji ob zadnjih poplavah je sicer sodelovalo približno 300 pripadnikov Slovenske vojske.

Minister je na obisku poudaril pomen medsebojnega sodelovanja, saj brez prostovoljcev pomoč Slovenske vojske za obvladovanje razmer ne bi bila dovolj. V prihodnje bo treba po Vebrovih besedah še nadgraditi sistem pomoči ob nesrečah, zato pripravljajo predpis, v katerem bo opredeljeno usposabljanje enote Slovenske vojske z okoli 120 pripadniki, ki bi bila vključena v intervencije.

Ker je bilo poplavljeno tudi naselje Bač, ki je znotraj območja osrednjega vadišča Slovenske vojske, je minister napovedal, da se bodo še posebej vključili v pomoč pri reševanju nastalih razmer. Obrambno ministrstvo bo sicer sodelovalo tudi pri pripravi predlogov ukrepov ob poplavah, ki so v pristojnosti medresorske vladne delovne skupine.

Šestan začel regijske posvete

Da bi se še izboljšala pripravljenost na nesreče in obvladovanje posledic, je poveljnik republiške civilne zaščite Srečko Šestan hkrati že začel regijske posvete z župani glede dinamike in poteka ukrepanja ob naravnih in drugih nesrečah. Kot so zapisali na ministrstvu, je bil odziv županov v gorenjski regiji izjemen, podanih je bilo tudi več konstruktivnih predlogov. Naslednji posvet bo v notranjski regiji.

Minister si je skupaj z županom Emilom Rojcem ogledal tudi zemeljski plaz, ki je aktiven v Ilirski Bistrici. Kot je povedal, so bile v tem trenutku izvedene najnujnejše aktivnosti, v nadaljevanju pa bo sledila sanacija. Rojc pa je pojasnil, da so v zvezi z zemeljskim plazom na kmetiji Kozjek naročili geološko poročilo in pristopili k preventivnim ukrepom.

STA


Najbolj brano