Vasica Škocjan je izjemna

V vasici Škocjan v regijskem parku Škocjanske jame so ob nedavnih gradbenih delih našli arheološke ostanke, ki vnovič potrjujejo, da je bilo območje poseljeno že v rimski dobi.

Na današnjem trgu v Škocjanu so arheologi vnovič dobili potrditev, da je bila tam  že v rimskih časih naselbina. Naleteli  so  na 
ostanke starejšega uličnega tlaka, beneški novec in vrsto drugih najdb.

 Foto: Lea Kalc Furlanič
Na današnjem trgu v Škocjanu so arheologi vnovič dobili potrditev, da je bila tam že v rimskih časih naselbina. Naleteli so na ostanke starejšega uličnega tlaka, beneški novec in vrsto drugih najdb.  Foto: Lea Kalc Furlanič

ŠKOCJAN > >Vasica Škocjan se nahaja na območju arheološkega najdišča - prazgodovinskega gradišča s kontinuiteto poselitve v rimsko obdobje in srednji vek. Gradišče je kulturni spomenik državnega pomena.

Med obnavljanjem stavbe lokalnega turističnega društva na osrednjem vaškem trgu, v neposredni bližini vodnjaka, so arheologi naleteli na ostanke starejšega uličnega tlaka, v katerem so našli beneški novec z letnico 1676-1686, ki datira čas uporabe cestišča. Našli so še ostanke temelja stavbe, ki glede na primerjave s starim katastrom predstavlja podaljšanje stavbe današnjega turističnega društva, in še ostanek naselbinske plasti iz rimskega obdobja. Arheologi menijo, da gre pri slednji najverjetneje za ostanek v skalo vkopanega objekta, morda rimske hiše, kar potrjujejo najdeni odlomki domačih posod in amfor.

Odgovorna konservatorka za arheološko dediščino Patricija Bratina z novogoriške enote zavoda za varstvo kulturne dediščine pojasnjuje, da so predvsem rimski ostanki velikega pomena, “saj potrjujejo naše domneve o poselitvi vaškega jedra Škocjana že v najstarejših zgodovinskih obdobjih.”

Pravi še, da so ob nekaterih drugih gradbenih delih na območju gradišča naleteli na ostanke, ki pa potrjujejo poselitev naselja od pozne bronaste dobe in prek železne v rimsko dobo. “Med izjemnimi najdbami izstopajo zlasti depojska najdba v bližini južnega obzidja gradišča s številnim nakitom in posvetilni napis cesarju Avgustu v Škocjanu ter najdbe novcev iz 2. in 3. stoletja našega štetja,” dodaja arheologinja.

V zvezi z najdbami na trgu Bratina doda, da ostanki uličnega tlaka in temelji objekta kažejo v primerjavi z današnjim vaškim trgom nekoliko drugačno zasnovo starega škocjanskega trga, kar je bil za stroko eden od razlogov za predstavitev v tleh odkritega temelja objekta. Ker bodo trg na novo tlakovali, bodo v tlaku označili točke, kjer se nahajajo ostanki starega temelja, in nanje opozorili še s predstavitveno oznako.

Investitor v obnovo objekta turističnega društva, tlaka osrednjega vaškega trga in pripadajoče komunalne infrastrukture je Občina Divača, ki je izbranemu podjetju Arheja iz Kranja plačala tudi arheološka izkopavanja. Izkopavanja za podjetje vodi Matjaž Novšak.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano