Vajo zaradi protesta končali nekoliko prej

Toleranca postojnskih občanov do vojaških aktivnosti na Počku ima svoje meje. Slovenska oziroma ameriška vojska sta jih prestopili v zadnjih dneh, ko sta v okviru skupnega usposabljanja bojno streljanje z orožji večjih kalibrov izvajali zelo pogosto in vse do 22. ure in čez. Postojnski župan je zato v sredo popoldan posredoval pri vodstvu vadišča in generalštabu Slovenske vojske (SV), kjer so mu zagotovili, da bodo aktivnosti predčasno zaključili. Včeraj, ko bi se vaja sicer tako ali drugače zaključila, streljanja ni bilo slišati več.

Številni Postojnčani so ocenili, da je intenzivnost streljanj v 
zadnjih dneh skupnega slovensko-ameriškega  usposabljanja na Počku prešla razumne meje. Foto: Danijel Cek
Številni Postojnčani so ocenili, da je intenzivnost streljanj v zadnjih dneh skupnega slovensko-ameriškega usposabljanja na Počku prešla razumne meje. Foto: Danijel Cek

POSTOJNA > “Občani so upravičeni ogorčeni. Na podlagi njihovih pritožb smo zato v sredo popoldan posredovali na generalštabu, naj nemudoma prekinejo aktivnosti, kar se je nato zgodilo po 21. uri. Danes pa smo predlagali tudi urgentni sestanek z obrambno ministrico, načelnikom generalštaba SV in poveljnikom prve brigade, kjer se želimo pogovoriti o vsebini aktivnosti in sanaciji nastale škode,” nam je včeraj povedal predstavnik Občine Postojna Robert Pavšič.

Kaj je s podpisi?

Ogorčeni komentarji Postojnčanov so se v zadnjih dneh vsuli predvsem na socialnih omrežjih. Nekdanji postojnski občinski svetnik Uroš Petohleb se je ponovno javno vprašal, kdaj so prebivalci občine pristali na to, da bodo imeli vadbeni center Nata. “Ne verjamem, da bi sicer Američani lahko karkoli in kakorkoli vlagali v te objekte. Kaj se je zgodilo s 17.000 podpisi o zaprtju Počka? So prezrti in preslišani tako s strani države kot občine?” Glede sredstev, ki so jih Američani nedavno vložili v obnovo objektov na Bilah (200.000 dolarjev), pa je ocenil, da ta znesek ne more in ne bo rešil nobenega lokalnega podjetja, pač pa gre samo za poceni poskus kupovanja javnega mnenja. “Če se že prodajamo, bolje rečeno, nas prodajajo, se dajmo vsaj za dostojno ceno.”

Kot je znano, občina pričakuje, da bosta obe strani čim prej vsa odprta vprašanja (glede sovlaganj v lokalno infrastrukturo, odškodnin ...) uredili v pravno zavezujočem sistemskem aktu, pa tudi, da bo na vadišču zagotovljen neodvisen okoljski monitoring.

Po vaji čistijo teren

Na ministrstvu za obrambo so včeraj potrdili, da so vojaške aktivnosti v okviru skupnega usposabljanja 1. brigade SV in 173. zračno-desantne brigade oboroženih sil ZDA, ki je potekalo od 12. oktobra, zaključili in začeli s čiščenjem terena, vključno z uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Poudarili so, da je urjenje za SV velikega pomena, a da so si kljub temu postavili nekatere omejitve, da bi bili čim manj moteči (med drugim ob koncih tedna niso načrtovali nobenih streljanj). En teden vaje pa so namenili usposabljanju enot, ki jih lahko uporabijo tudi za pomoč policiji in Civilni zaščiti pri reševanju migrantske problematike. O vseh dejavnostih so, kot so nam zatrdili, pravočasno obveščali. Kot razlog za več artilerijskega streljanja v zadnjih dneh pa so navedli slabo vreme na začetku vaje.

V SV so letos spomladi sicer napovedali, da bo na osrednjem vadišču letos okrog 12 odstotkov manj vaj kot lani, saj s ciljem razbremenitve tega vadišča del dejavnosti selijo drugam. Poudarili pa so tudi, da bo zmanjšano število dni intenzivnega usposabljanja. Poček sicer ostaja edino vadišče v Sloveniji, kjer lahko potekajo vaje z bojnim streljanjem.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano