Vadišče na ustavno sodišče

Okoljska nevladna organizacija AAG je včeraj vložila pobudo za presojo ustavnosti Uredbe o Državnem prostorskem načrtu za osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna. Menijo namreč, da ni skladna z ustavo in več zakoni.

S takšnimi posnetki ostankov streliva, ki lahko onesnažijo vire pitne vode, je AAG včeraj pospremil vložitev pobude za ustavno presojo uredbe o DPN za vadišče na Počku. Foto: Aag
S takšnimi posnetki ostankov streliva, ki lahko onesnažijo vire pitne vode, je AAG včeraj pospremil vložitev pobude za ustavno presojo uredbe o DPN za vadišče na Počku. Foto: Aag

POSTOJNA > Kot so zapisali v organizaciji Alpe Adria Green (AAG), Uredba o Državnem prostorskem načrtu za osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna, ki jo je vlada sprejela lani, krši 72. člen ustave o varstvu okolja in zagotavljanju zdravega življenjskega okolja, ker ogroža vire pitne vode, ter 74. člen ustave, ker omejuje svobodno gospodarsko pobudo.

Poleg tega je po mnenju AAG uredba nezakonita ali neskladna z več zakoni. Med drugim je vlada pri njenem sprejemanju kršila Zakon o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor in zavestno spregledala zakonodajo s področja varovanja okolja in voda. Za vadišče ni bila izdelana analiza in presoja nasprotujočih si javnih interesov, zato je prevladal javni interes obrambe države nad javnim interesom zagotavljanja zdravega življenjskega okolja in varovanja virov oskrbe s pitno vodo.

Kršeni naj bi bili tudi Zakon o naravnem okolju, Zakon o varstvu okolja in Zakon o lokalni samoupravi, kajti: “Prebivalstvo je bilo zavedeno glede vplivne cone, kjer lahko pride do onesnaženja iz virov (prašnih delcev, nevarnih snovi, hrupa na poligonu, od preletov letal, hrupa detonacij, nevarnih plinov od požigov, zastrupljene vode, ...),” navaja AAG.

Pri pripravi predloga državnega prostorskega načrta je sodelovala tudi Agencija za okolje, ki pa, kot je razvidno iz dokumentov, ki jih je pridobil AAG, “ni nikoli podala uradnega pozitivnega mnenja k Predlogu Uredbe o DPN OSVAD Postojna.”

Predsednik AAG Vojko Bernard v utemeljitvi pobude dodaja še, da se ne domačini ne nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu, kot stranski udeleženci niso mogli vključiti v postopek pridobivanja okoljevarstvenih dovoljenj in soglasij, ker jim je vlada s sprejetjem odloka to preprečila. S tem pa je kršila tudi zakon o ratifikaciji Aarhuške konvencije in 72. člen ustave.

V letu po sprejetju DPN pa se je izkazalo še, da vadišče bolj kot Slovenska vojska, za katero naj bi bilo namenjeno, uporablja Nato, to pa “povzroča dodatna onesnaženja vode, tal in zraka v že tako onesnaženem prostoru, ki leži tudi v Naturi 2000,” še opozarja Bernard.

MUZ


Najbolj brano