V zadnjem mesecu se je zelo povečal obisk turističnih jam

“Tako številčnega obiska Škocjanskih jam, kot je bil v nedeljo in ponedeljek, ne pomnimo,” poudarja direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka. Enako rekorde v obisku jame in ostalih svojih destinacij beležijo v podjetju Postojnska jama.

V Škocjanskih jamah ne pomnijo tako velikega števila obiskovalcev, kot je 
bil minule dni. Enako velja za Postojnsko jamo. Foto: Lea Kalc Furlanič
V Škocjanskih jamah ne pomnijo tako velikega števila obiskovalcev, kot je bil minule dni. Enako velja za Postojnsko jamo. Foto: Lea Kalc Furlanič

POSTOJNA, LOKEV, DIVAČA, MATAVUN, PIVKA > Če naj bi lansko leto, ko je bil obisk večjih turističnih jam nadpovprečen, temu botrovalo bolj deževno poletje, bi veljalo letos enako reči za minule vroče avgustovske dni. Turisti naj bi se namreč v jame, kjer je le približno dvanajst stopinj Celzija, letos hodili hladit, lani pa dneve namesto na plažah preživljati na izletih v zaledju.

Vendar direktor podjetja Postojnska jama Marjan Batagelj takšne razlage vzrokov za povečan obisk podzemnega sveta ne sprejme. “Menim, da je obisk vseh znamenitosti, s katerimi upravlja naše podjetje, torej tudi Predjamskega gradu, Proteusove jame, Pivke jame, Črne jame, in ne samo Postojnske jame, odvisen od našega predhodnega uspešnega nagovarjanja gostov,” je prepričan Batagelj.

Direktor javnega zavoda Park Škocjanske jame Stojan Ščuka pa le navdušeno navaja letošnje številke: “V nedeljo je Škocjanske jame obiskalo več kot 1600 ljudi, v ponedeljek pa 1778. V tem poletju beležimo več kot deset odstotkov več obiska v primerjavi z lani, ko smo le v avgustu presegli 27.000 obiskovalcev.”

Po besedah Batagelja so tudi pri njih v nedeljo in ponedeljek padli rekordi: “Število obiskovalcev Postojnske jame in drugih naših znamenitosti je v teh dneh izjemno. Le v nedeljo smo skupaj zabeležili skoraj 11.000 obiskov, od tega v Postojnski jami dobrih 6400. Rekordi so ponovno padli v ponedeljek, ko je jamo obiskalo 6530 gostov, vseh obiskov skupaj pa je bilo skoraj 11.500.” Sicer pa v podjetju Postojnska jama trend enakomernega naraščanja števila obiskovalcev beležijo že vse leto - med devetimi in desetimi odstotki v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta. Večinoma so tujci, domačih obiskovalcev je letos le štiri odstotke.

Manj rekorden pa je obisk manjših turističnih jam. Jordan Guštin iz sežanskega jamarskega društva, ki upravlja jamo Vilenico, pravi, da je letošnje poletje tam približno enako obiskovalcev kot lani, čez leto jih beležijo nekaj čez štiri tisoč. Obisk jame Pivke in Črne jame je tudi presenetljivo dober (približno 60 jih vstopi ob uri vhoda), seznanja Batagelj, enako kot pri Vilenici pa ni sprememb v številu obiskovalcev Divaške jame.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano