V vodi so tudi paraziti

Napovedi stroke, da je ponovitev mikrobiološkega onesnaženja v vodnem zajetju Malni le vprašanje časa, se uresničujejo. Dodatne analize so poleg motnosti pokazale tudi prisotnost parazitov. A ker gre voda zdaj tudi preko naprave za UV dezinfekcijo (ne pa še tudi skozi ultrafiltracijo), je nevarnost tokrat vseeno manjša kot pred dvema letoma.

Dr. Gorazd Pretnar iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, ki je opravil preizkus postojnske vode, zaradi dodatne obdelave vode z UV svetilko zapletov ne pričakuje, a previdnost vseeno ni odveč
 Foto: Neva Volarič
Dr. Gorazd Pretnar iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, ki je opravil preizkus postojnske vode, zaradi dodatne obdelave vode z UV svetilko zapletov ne pričakuje, a previdnost vseeno ni odveč  Foto: Neva Volarič

POSTOJNA > Na Postojnskem in Pivškem se ponavlja zgodba iz leta 2012, ko so morali uporabniki zaradi prisotnosti parazitov vodo prekuhavati skoraj mesec dni. Podobno kot takrat obilni nalivi, so tokrat v zajetje onesnaženje iz zaledja naplavile poplave.

Poročali smo, da je javno podjetje Kovod v ponedeljek uvedlo ukrep obveznega prekuhavanja zaradi kritično povečane motnosti, ki pa je v naslednjih dneh že upadla. A ukrep prekuhavanja ostaja zaradi prisotnosti parazitov.

Varnejši kot leta 2012

Preizkus pitne vode, ki so ga opravili v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), je namreč tudi na iztoku, po obdelavi vode, pokazal prisotnost parazitov iz rodu Giardia (6 na 100 litrov) in Cryptosporidium (3 na 100 litrov). “Že ob zadnjih težavah v Postojni smo povedali, da je že en sam parazit dovolj za okužbo odraslega, otroka ali živali. Zato smo morali takoj uporabiti previdnostno načelo in primerno reagirati,“ nam je pojasnil dr. Gorazd Pretnar, vodja koprskega oddelka za mikrobiološke analize živil, vod in drugih vzorcev okolja pri NLZOH.

Oporečne vode ne smemo piti. Hrano in pijačo je treba pripravljati s prekuhano vodo. Prav tako je s prekuhano vodo treba prati sadje in zelenjavo ter si umivati zobe. Doječe matere si morajo dojke pred dojenjem umiti s prekuhano vodo. Majhne otroke je treba kopati v prekuhani vodi. Tudi domače živali naj pijejo prekuhano vodo. Pomembno je tudi, da posodo pomivamo v stroju, kjer doseže temperatura vsaj 50 stopinj Celzija za pet minut ali 72 stopinj Celzija za eno minuto. Tudi grelna telesa sanitarne vode je smiselno nastaviti na višjo temperaturo kot običajno.

A je uporabnike vodovoda hkrati tudi pomiril: “V primerjavi z letom 2012 je bistvena sprememba v tem, da se vsa voda pretoči preko UV svetilke. Zato smo 99-odstotno prepričani, da paraziti, ki smo jih našli po obdelavi vode, niso več sposobni razmnoževanja in ne bodo povzročali bolezenskih stanj. Ker pa se zaradi motnosti vode lahko zgodi, da kakšen parazit, skrit za delcem, vseeno uide UV žarkom, previdnostni ukrepi ostajajo v veljavi,“ pravi Pretnar.

Upoštevati moramo tudi napovedane nove padavine. Običajno prvi val spere glavnino umazanije, ne moremo pa z gotovostjo trditi, da se stanje ne bo ponovilo. Dodatna težava je, da je na Cerkniškem poplavilo tudi vse čistilne naprave, fekalije pa po podzemlju pritečejo v zajetje Malni,” pa je dodal David Penko, vršilec dolžnosti direktorja Kovoda.

V Kovodu bodo danes in jutri izvedli izpiranje vodnih rezervoarjev in filtrov v vodarni, v ponedeljek pa tudi dezinfekcijo celotnega sistema, nato pa bodo ponovili vzorčenje.

Obolevnosti (še) niso zaznali

Irena Vatovec Progar, direktorica postojnskega zdravstvenega doma, nam je povedala, da še niso zaznali povečane obolevnosti na račun okužene vode. “Je pa res, da se prvi znaki ponavadi pojavijo nekoliko z zamikom, par dni za prvimi infekcijami.

Na ministrstvu za okolje in prostor so v zvezi z uredbo o vodovarstvenem območju za vodno telo vodonosnikov za območje občin Bloke, Cerknica, Loška dolina in Postojna, s katero bo določeno vodovarstveno območje in vodovarstveni režim tudi za zajetje Malni, priznali, da je res v pripravi že nekaj let, a da to ne pomeni, da glede njega nič ne delajo. Zavleklo se je zaradi priprave dodatnih strokovnih podlag. Lani je ministrstvo namreč naročilo tudi elaborat Analiza tveganja za ključne gradnje oziroma dejavnosti na najožjih in ožjih vodovarstvenih območjih za zajetje Malni. Na njegovi podlagi zdaj pripravljajo vodovarstveni režim, torej pogoje, omejitve in zaščitne ukrepe za zajetje Malni. Na ministrstvu dodajajo, da se z uveljavitvijo vodovarstvene uredbe ranljivost vodnega vira Malni ne bo zmanjšala, saj ta izhaja iz naravnih značilnosti kraškega vodonosnika. Je pa pričakovati, da se bo zmanjšalo vsaj onesnaževanje v zaledju.

Po njenih besedah so najbolj ogroženi otroci in starostniki, pri katerih lahko ob manjši odpornosti paraziti povzročajo hudo drisko in izsušitev. “V primeru prebavnih težav, ki trajajo več kot dan pri odraslih, pri otrocih pa že v istem dnevu, svetujem obisk pri zdravniku,“ je še poudarila Vatovec Progarjeva.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano