V turizmu še naprej vsak sam

Tudi na območju občine Komen bo v prihodnjih mesecih pričel delovati zavod, ki bo skrbel za trženje turistične ponudbe. Čeprav se vsi strinjajo, da bi moral tak zavod že delovati, pa se ob tem porajajo vprašanja, zakaj še vedno ni skupne organizacije, ki bi povezala turistično ponudbo celotnega Krasa.

Ob letošnjem martinovanju so obiskovalci z avtobusom prekrižarili Kras od  Sežane do  
Štanjela (na fotografiji). Če bi se raztreseni turistični ponudniki  povezali,  bi bilo to  še lažje.    Foto: Špela Razpet
Ob letošnjem martinovanju so obiskovalci z avtobusom prekrižarili Kras od Sežane do Štanjela (na fotografiji). Če bi se raztreseni turistični ponudniki povezali, bi bilo to še lažje.  Foto: Špela Razpet

KRAS > O združevanju Krasa pod enim okriljem se govori že dolgo. Kras je eden in bi moral nastopati skupno na trgu turizma, se strinjajo vsi v kraškem turizmu, a stvarnost je drugačna. Vsaka občina ima svoj zavod, kot zadnja ga zdaj dobiva še komenska.

“Predlagamo ustanovitev zavoda na področju turizma in kulture za opravljanje strokovnih del, kar vključuje strokovno načrtovanje, vodenje in organiziranje, delovanje na področju turizma in kulture ter gospodarno upravljanje z objekti,” je na zadnji seji komenskim svetnikom dejal župan Marko Bandelli.

Med glavnimi nalogami novega zavoda je navedel promocijo in trženje krajevnih dobrih in dediščine, trženje športne, umetniške in kulturne dejavnosti, organizacijo različnih dogodkov in porok, upravljanje storitev turističnih vodičev, opravljanje gostinske ponudbe, upravljanje z muzeji in razstavami, prodajo promocijskih izdelkov, trženje ali posredovanje nočitev, vodenje režijskega obrata ter upravljanje s parkirišči.

Ustanovitev ne bo prinesla sprememb za občinski proračun, saj bodo denar za zavod prenesli iz dosedanje postavke za potrebe že delujočega Turističnega centra v Štanjelu, je obljubil župan. Cilj zavoda bo visoka kakovost storitev in ne maksimiranje dobička.

Svetniki so podprli ustanovitev zavoda, a ne brez pomislekov. Danijel Božič (ZZP) je opozoril, da manjka poslovni in finančni načrt zavoda ter zanj predlagal ustanovitveni kapital zanj. Izrazil je tudi pomanjkljivosti poimenovanja komenski Kras: “Za to območje se običajno uporablja ime tržaško-komenski Kras, ožje pa še dolenji Kras. Komenski Kras je dokaj novo poimenovanje in ga uporablja le društvo veteranov osamosvojitvene vojne komenskega Krasa 91, ni pa v splošni rabi. Iz imena mora izhajati, kaj pomeni; kaj natančno je komenski Kras, pa ni definirano.”

Na vprašanje Stojana Kosmino (IDS) o finančnih posledica in zaposlovanju je Bandelli zagotovil, da v zavodu ne bosta dva zaposlena, a hkrati napovedal razpis za delovno mesto direktorja zavoda in izrazil verjetnost, da bo oseba, zdaj zaposlena v TIC-u, skupaj s centrom pričela delati pod okriljem zavoda.

Komenske svetnike je zanimalo, kje so obtičala pogajanja o skupnem kraškem zavodu. “Govorimo o zelo majhni občini. Kje so obstala pogajanja o ustanovitvi skupnega zavoda z ostalimi občinami? Moje mnenje je, da bi bil tak zavod bolj uspešen. Deloval bi na širšem območju, tudi koordinacija bi bila boljša,” meni Ivan Žežlina (NSi). Kot je povedal Bandelli, je eden od razlogov za ustanovitev zavoda lažje usklajevanje z drugimi občinami. V sežanski občini v okbiru Zavoda ŠTIP delujejo trije TIC-i (v Sežani, Dutovljah in Lokvi), v divaški to nalogo opravlja Razvojni center, v občini Hrpelje-Kozina TIC na Kozini. V sežanski občini je na podobna vprašanja svetnikov župan Davorin Terčon pojasnil: “Zavod za turizem v naši občini že imamo. Turizem je skupna zadeva na območju matičnega Krasa. Prizadevanja za povezovanje so v zadnjem mandatu propadla, ta mandat pa smo temu naklonjeni. Kolegom in kolegicam sem povedal, da bo občina Sežana tak odlok sprejela zadnja. V preteklosti smo bili prvi in potem ugotovili, da ni prave volje.”

Za Blanko Malgaj (Lista za rast in razvoj) pa je pomembno, da začne občina gospodariti s svojimi nepremičninami: “Občinsko premoženje predstavlja nelojalno konkurenco zasebnemu. Le v naši občini so vsi prostori zastonj. Ljudje pričakujejo, da imajo povsod zastonj vstop. Prav je, da začne zavod nepremičnine upravljati in tržiti.”

PETRA MEZINEC


Najbolj brano