V sredo o usodi lipiškega turizma?

25 delavcev družbe Lipica turizem še vedno ni prejelo druge polovice decembrske plače, še slabše kaže z januarsko, ki bi jo morali dobiti prihodnjo sredo. Zato se bodo dan prej zbrali na zboru delavcev, v sredo pa bodo problematiko Lipice obravnavala oba ključna odbora državnega bora. SDH ob tem zagotavlja, da hiti z urejanjem težav.

SDH je takoj po prevzemu družbe Lipica turizem pozval ministrstvi za finance in za kmetijstvo tudi k podpisu pogodbe za golf igrišče. Prav izkupički igrišča so lipiški turizem reševali v zimski sezoni.  Foto: Marica Uršič Zupan
SDH je takoj po prevzemu družbe Lipica turizem pozval ministrstvi za finance in za kmetijstvo tudi k podpisu pogodbe za golf igrišče. Prav izkupički igrišča so lipiški turizem reševali v zimski sezoni.  Foto: Marica Uršič Zupan

LIPICA > “Ne, še vedno nismo prejeli druge polovice plače za december,” je včeraj povedal Vili Škerjanc, sindikalni zaupnik delavcev družbe Lipica turizem, d.o.o., ki je bila konec januarja prenešena na Slovenski državni holding (SDH). Čez štiri dni bi morali prejeti plačo za januar, a je njeno izplačilo zelo negotovo. “Denarja na računu ni. Za januarske plače zagotovo ne. Morda se bo dalo izplačati preostanek decembrskih,” je včeraj povedal v. d. direktorja družbe Boštjan Bizjak.

Za torek je zato sklican zbor delavcev, “na katerem pričakujemo tudi člane sveta Kobilarne Lipica”, je še povedal Škerjanc.

To nam je potrdila tudi Karmen Leban iz sindikata delavcev gostinstva in turizma, ki poskuša te dni v Ljubljani zbrati podatke o tem, ali se bo družba Lipica turizem rešila pred stečajem ali ne: “Upam, da se bom do takrat sestala s predstavniki Slovenskega državnega holdinga, ki so naredili pregled stanja v družbi in bodo povedali, kakšni so obeti,” je povedala Lebanova, ki se nadeja, da bodo predstavniki SDH v sredo povedali, ali nameravajo Lipico turizem rešiti ali poslati v stečaj.

Za sredo je namreč v državnem zboru sklicana nujna seje kar dveh odborov, za kmetijstvo in za gospodarstvo. Zahtevo za njun sklic je dala Združena levica, na dnevnem redu skupne seje pa imata odbora eno samo točko, Lipico. A ne samo turističnega dela Lipice, temveč, kot je razvidno iz sklica seje, problematika celotne Kobilarne Lipica.

V Slovenskem državnem holdingu, ki zdaj upravlja z družbo Lipica turizem, so nam včeraj povedali, da so takoj po prevzemu družbe v upravljanje pozvali ministrstvi za kmetijstvo in za finance k ureditvi stanja, “in sicer k podpisu pogodbe za najem golf igrišča in letnega šanka, priznanje terjatve vložka v golf hiško, in drugega.”

Ta torek se je posebna skupina strokovnjakov SDH v Lipici osebno seznanila s trenutnim stanjem v družbi. “Na SDH se zavedamo težav, v katerih se je znašla družba Lipica Turizem. Vsa prizadevanja gredo v smeri, da se zagotovijo likvidnostna sredstva tako za poplačilo delavcev kot tudi dobaviteljev,” so zapisali.

Glede bodočega poslovanja pa so dodali: “Po ogledu stanja in po sestanku s poslovodstvom družbe smo nemudoma urgirali na pristojni ministrstvi, saj brez ureditve pravnega stanja SDH ne more pripraviti predloga ukrepov glede bodočega poslovanja družbe. SDH bo vztrajal, da do rešitve pride čim prej.”

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano