V spomin: Milan Urh

Poslovili smo se od sorodnika, sovaščana, prijatelja in dolgoletnega sodelavca Milana Urha.

Rodil se je v brkinski vasi Javorje, kjer se je v domači kovačiji izučil za kovača. Kot dvajsetletni mladenič je bil prisilno mobiliziran v italijansko vojsko, po kapitulaciji Italije pa je postal vojni ujetnik ameriške vojske. Na Sardiniji in Korziki je pretežno delal kot vzdrževalec letal, med slovenskimi fanti pa razširjal domoljubne ideje in slovensko partizansko pesem in sodeloval pri izdajanju slovenskega glasila Poročevalec.

Domov se je vrnil šele pol leta po koncu vojne. Delal je v domači kovačiji, od leta 1956 v takrat nastajajoči tovarni Plama v Podgradu. Bil je med njenimi pionirji, na kar je bil ponosen vse življenje. V Plami je vzgojil vrsto mladih sodelavcev in bil tudi član številnih upravnih organov, kjer je tvorno vplival na strateške odločitve.

Zavedal se je, da brkinska in kraška zemlja ne zadostujeta za dostojno življenje ljudi ter da jim to lahko omogoči industrija. Zelo ponosen je bil na nove kemijske tehnologije v Plami.

Aktiven je bil tudi v občinskih organih, kjer se je zavzemal za izboljšanje infrastrukture v Brkinih, predvsem cest in vodovoda, mnogim ljudem pa se je vtisnil v srca kot ljudski godec.

To bogato življenje se je končalo, njegov doprinos pa ostaja bodočim generacijam. Brkini brez Milana ne bodo več takšni, kot so bili.

Dr. CIRIL KASTELIC


Najbolj brano