V sežanski občini manj šolskih prevozov

Za šolarje iz sežanske občine bosta od začetka decembra namesto zdajšnjih treh organizirana le še dva odvoza na vsaki liniji. Bistvenih sprememb za otroke ne bo, pojasnjujejo na šoli in pozdravljajo uvedbo skupnega abonmaja za vse linije. Na optimizacijo šolskih prevozov se pripravljajo tudi pri sosedih v komenski občini.

V sežansko osnovno šolo vsako jutro pripelje šolarje kar osem avtobusov. Prav toliko jih popoldne tudi odpelje, pri čemer so zdaj 
zaradi različnih urnikov na vsaki liniji vozili po trikrat, od prvega decembra bodo le še po dvakrat (po šesti in osmi šolski uri).

 Foto: Marica Uršič Zupan
V sežansko osnovno šolo vsako jutro pripelje šolarje kar osem avtobusov. Prav toliko jih popoldne tudi odpelje, pri čemer so zdaj zaradi različnih urnikov na vsaki liniji vozili po trikrat, od prvega decembra bodo le še po dvakrat (po šesti in osmi šolski uri).  Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA, KOMEN > Že v začetku decembra se obetajo spremembe za osnovnošolce sežanske občine, ki se v šolo v Sežano ali Dutovlje vozijo iz drugih vasi. Na občini pravijo, da bodo zaradi optimizacije prevozov zmanjšali število relacij in število odvozov.

Z enajst na devet relacij

Trenutno je za potrebe dutovske in sežanske šole organiziranih enajst relacij, so našteli na občini, na spletnih straneh obeh šol pa celo dvanajst. V sežansko šolo vozijo iz Štjaka, Ponikev, Lokve, Povirja, Senadol, Šmarij, Brestovice pri Povirju in z Grahovega Brda, v dutovsko iz Velikega Dola, Koprive, Vrhovelj in Križa ter manjši avtobus v tomajsko podružnično šolo.

Mesečni strošek za prevoz šolarjev je odvisen od šolskih dni, v septembru so stroški znašali skoraj 64.000 evrov, v oktobru pa 50.000 evrov. Za prevoze otrok skrbi podjetje Avrigo iz Nove Gorice.

Namesto treh le še dva odvoza

Od prvega decembra dalje bo namesto enajstih le še devet relacij, namesto treh popoldanskih odvozov pa bosta šolarjem na voljo le še dva: po šesti uri, ki se konča ob 13.10, in po osmi šolski uri, ki se zaključuje ob 14.45. Ukinjen bo torej odvoz po peti uri, ki se konča ob 12.20.

Z abonmajem na vse linije

Ob ukinitvi enega odvoza in dveh linij pa prinašajo spremembe tudi nekaj pozitivnega, saj se bodo osnovnošolci, ki imajo zaradi oddaljenosti od šole pravico do brezplačnega prevoza v šolo, lahko z izkaznico vozili na vseh linijah v občini: “Z začetkom decembra bodo imeli učenci možnost prehajanja iz enega šolskega okoliša v drugi,” so o tej novosti povedali na občini.

Na sežanski šoli to novost pozdravljajo. “S skupnim abonmajem za vse linije se bodo lahko učenci brezplačno vozili ne le do stalnega bivališča, ampak tudi v druge vasi,” je povedala Jadranka Mihalič, ravnateljica OŠ Sežana. Prepričana je tudi, da otroci ne bodo občutili sprememb zaradi ukinitve enega odvoza: “Veliko otrok ima krožke in so domov odhajali s kasnejšimi avtobusi. Za otroke, ki bodo morali počakati, bomo seveda zagotovili varstvo.”

Ilirskobistriška občina je v začetku oktobra zamenjala avtobusnega prevoznika otrok v šole. Dolgoletno sodelovanje z Arrivo (ki so jo v preteklih letih Bistričani poznali pod imeni drugih družb) je občina prekinila ter na novo začela sodelovati s prevoznikoma Frelih in Sandi Fabjančič. Občina naj bi z novimi prevozniki, ki so vpeljali tudi nov vozni red šolskih avtobusov, sicer privarčevala. Šolski avtobusi naj bi na dan po precej razvejani in drugi največji slovenski občini prevozili približno 50 kilometrov manj. Dejansko pa se je menjava prevoznika začela s pravo zmedo, saj po šolskih poteh vozita tako novi kot stari prevoznik. Slednji zato, ker ima po teh poteh registrirano javno linijo. Toda vožnjo s starim prevoznikom je treba po novem plačati, medtem ko so vožnje z novim prevoznikom (tako kot je veljalo tudi v preteklosti) brezplačne. In ne le za šolarje, pač pa - če je na avtobusih prostor - tudi za vse ostale občane. Zaradi menjave prevoznika in voznega reda so svoje urnike menjali tudi v nekaterih šolah v občini, kar pomeni, da pouk začno bodisi prej bodisi pozneje.

V Komnu bodo še premislili

V občini Komen je preteklo šolsko leto strošek prevozov za potrebe OŠ Komen in štanjelske podružnice znašal nekaj manj kot 220.000 evrov, storitve pa zanje trenutno opravlja prevoznik Prevozi in gozdarske storitve Branko Ogrinc s.p. z dvema podizvajalcema.

V nižanje stroškov jih sili krčenje občinskega denarja, poudarja župan Marko Bandelli: “Nič ne bi spreminjali, če bi bila povprečnina dvignjena sorazmerno vsako leto. Dogaja pa se ravno nasprotno. Na plečih občine so letos tudi napredovanja vseh zaposlenih.”

Komenskim šolarjem trenutno nudijo dva odvoza dnevno, zakonsko je sicer določen le eden, pravi župan, zato razmišljajo o zagotovitvi le enega, zakonsko obveznega odvoza po zgledu drugih občin. Vendar pogovori še potekajo. “Študija je v teku. Zelo pomembno bo sodelovanje s šolo, saj je uspeh odvisen od sodelovanja ravnateljice šole in vodje podružnične šole,” je povedal Bandelli.

Da je o zadevi treba premisliti, se strinja tudi ravnateljica komenske šole Nives Cek, ki se zavzema za celovito reševanje problematike.“Ni tako preprosto ukiniti enega odvoza, saj se stroški zaradi tega ne bodo občutno zmanjšali. Poleg tega je treba razmisliti tudi o varstvu otrok in o posledicah, ki bi jih to imelo za starše,” razmišlja ravnateljica.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano