V praznično vesolje svetlečih krogel

Nocoj bodo praznične lučke zasvetile tudi v Postojni in Pivki. Postojnska občina je letos za okrasitev namenila nekaj manj denarja kot lani, osvetlitev pa zasnovala tematsko, z manj okraski, a z jasnim vsebinskim sporočilom. V Pivki bo okrasitev letos skromnejša, občina bo zanjo odštela le dobrih 2000 evrov.

V Postojni so včeraj kljub dežju zaključevali z okraševanjem novoletne jelke na osrednjem trgu, ki jo je podarilo podjetje Gozdno gospodarstvo Postojna. Foto: Veronika Rupnik Ženko
V Postojni so včeraj kljub dežju zaključevali z okraševanjem novoletne jelke na osrednjem trgu, ki jo je podarilo podjetje Gozdno gospodarstvo Postojna. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA, PIVKA > Postojnske ulice bo razsvetljevala “praznična svetloba kozmosa”, ki jo bodo ustvarjale številne svetleče krogle. Na eni strani gre za simboliko ponovnega rojstva, sonca, ki premaga temo in prinese nov impulz življenja in obnove. Na drugi pa svetleče krogle, razporejene po mestu, predstavljajo skupek planetov, vesolje. “Spominjajo nas, da je naša zemlja le delček te veličine. Iz tega se lahko naučimo, kako smo v vesolju majhni in kako malo so pomembni naši problemi in razlike med nami, ko nanje gledamo v teh razsežnostih. Z druge strani pa vidimo, kako krhek je ta naš mali modri planet in kako pomembno je paziti nanj, ki je naš edini dom,“ je o sporočilnosti, s katero želijo nagovoriti občane, povedal Miran Žitko, višji svetovalec za družbene dejavnosti na občini. Ideja osvetlitve se je porodila krajinski arhitektki Špeli Batič, zaposleni v podjetju Hortikultra Sežana, ki tudi sicer skrbi za urejanje Postojne.

Tudi v Sežani so za danes ob mraku načrtovali prižiganje luči s prazničnimi tržnicami v parku pri Starem gradu. Praznično okrasje bo sicer osvetlilo Partizansko, Kosovelovo in nekaj drugih mestnih ulic, zasijali bodo tudi lampijoni, tržnica v parku pa zaradi razmočenosti in slabega vremena odpade, so sporočili iz Občine Sežana in MC Podlaga. “Veliko aktivnosti, napovedanih za danes, bo 22. in 23. decembra, ko bodo v Sežani postavljene praznične stojnice s ponudniki kraških dobrot in umetniških izdelkov,” je povedala Urška Milač iz Podlage. MUZ

Občina je za okrasitev letos namenila 17.000 evrov (lani 18.000). V ceno je vključena zamenjava dotrajanih in pregorelih lučk, delo, izdelava novih okraskov in davek. Lučke bo župan slovesno prižgal danes ob 17.45 na priložnostni prireditvi, ki bo potekala pod novoletno jelko na trgu. Sledil ji bo prihod svetega Miklavža s spremstvom, ki se bo pred tem mudil v župnijski cerkvi. Že popoldan pa bo, če le ne bo dežja, na trgu tudi Miklavžev sejem.

Danes ob 17. uri organizirajo miklavževanje tudi v Krpanovem domu v Pivki, več miklavževanj pa bo tudi v župnijskih cerkvah po vaseh.

Na pivški občini poudarjajo, da bodo tudi sicer kljub skromnejši okrasitvi za praznično vzdušje poskrbele številne prireditve in delavnice za otroke in odrasle. “Tudi obdarovati na Občini Pivka nimamo namena, svoje dobre želje bomo vsem partnerjem in organizacijam ter posameznikom, s katerimi sodelujemo, izrazili s posebnimi in unikatnimi voščilnicami, ki jih za nas izdelajo otroci pivške osnovne šole in vrtca,“ so nam povedali.

Na postojnski občini pa bodo obdarili le otroke, za kar bodo porabili 2300 evrov. Najmlajši bodo prišli na svoj račun tudi na veselodecembrskih prireditvah. Največ dogodkov zanje bo potekalo v zadnjem decembrskem tednu, ko se bodo v kulturnem domu zvrstili novoletna zabava s Snežno kraljico, novoletna predstava za otroke in prihod dedka Mraza z obdarovanjem. Na silvestrovo občina na trgu pred hotelom Kras prireja tradicionalno silvestrovanje z živo glasbo in velikim ognjemetom.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano