Cilj je doživljajski turizem

Odslej bo vstop v turistični del regijskega parka Škocjanske jame večji in sodobnejši. Zgradili so namreč nov informacijski center, ki bo obiskovalcem jame, učnih poti in muzejskih zbirk v parku omogočil večjo pretočnost, posebno ob vstopu v jamo. Naložba je skupaj z drugimi posodobitvami infrastrukture vredna skoraj dva milijona evrov.

V parku Škocjanske jame so v petek  slavnostno odprli novo 
informacijsko točko ter postavili zbirko, ki bo obiskovalce 
popeljala po zgodovini raziskovanja jam in jim predstavila 
osnove krasoslovja. Foto: Vir: Park Škocjanske Jame
V parku Škocjanske jame so v petek slavnostno odprli novo informacijsko točko ter postavili zbirko, ki bo obiskovalce popeljala po zgodovini raziskovanja jam in jim predstavila osnove krasoslovja. Foto: Vir: Park Škocjanske Jame

MATAVUN > Park Škocjanske jame vsako leto obišče približno 110.000 ljudi, v poletni sezoni povprečno 1300 na dan, voden ogled jame je možen ob sedmih dnevnih terminih, med 10. in 17. uro. Ob takšni množici obiskovalcev pri blagajni večkrat nastane gneča in posledično slaba volja. Z novim informacijskim centrom v Matavunu, ob vstopni točki v turistični del parka, ki jo bodo uradno odprli v ponedeljek, pa se bo pretočnost obiskovalcev izboljšala oziroma uredila.

Za dva milijona evrov obnov

“Turisti bodo v novem info centru dobili vse potrebne informacije o parku in tudi o drugih turističnih lokacijah v okolici; če bo gneča za vstop v jamo, jih bomo usmerili še k ostalim našim točkam, od muzejskih zbirk, učnih in sprehajalnih poti do razgledne točke, prireditev, delavnic. Prej je bilo ravno ob blagajni ozko grlo, ki nam ni dovoljevalo ustrezne pretočnosti obiskovalcev,” je včeraj, ob slovesnem odprtju nove pridobitve, povedala vodja službe trženje v parku Jana Martinčič.

Sicer so v parku nov info center, v katerem so poleg informacijske pisarne še razstavni prostor, soba za avdio projekcije in predavanja, pisarne in soba z video nadzorom, zgradili v okviru večje, skoraj dva milijonov evrov težke naložbe, ki so jo financirali evropski skladi. Poleg že navedenega so v tem sklopu v jamah uredili poti, obnovili ograje in stopnice. Električna napeljava bo odslej z led svetili, ki bodo za 90 odstotkov zmanjšala vnos električne energije v jamo in omejila rast lumpenflore na kapnikih. Vzpostavili so tudi nove nadzorne točke, z vsem skupaj so, tako poudarjajo v parku, okrepili nadzor in upravljanje z vso infrastrukturo, ki je vezana na varen in nadzorovan obisk jame.

V prihodnje več za raziskave

“Park Škocjanske jame je svetel zgled tudi za ostale parke, zaradi česar smo nanj lahko ponosni. Najpomembneje je, da v parku sodelujeta lokalna skupnost in stroka,” je ob rezanju traku včeraj povedala Tanja Bogataj, državna sekretarka ministrstva za okolje in prostor. Sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj Aleš Cantarutti pa je poudaril, da je najboljša reklama za park zadovoljstvo obiskovalcev, saj se dober glas širi med zainteresirane za ogled jame hitreje kot trženje destinacije.

V zvezi s pridobitvijo - info centrom - pa je prepričan, da tovrstna turistična infrastruktura za celoten slovenski turizem pomeni nov zagon. “Sedaj, ko oblikujemo novo vseslovensko turistično organizacijo, bodo posodobitve v Škocjanskih jamah dobrodošla osnova in zgled za okrepitev doživljajskega turizma. Masovnega turizma si ne želimo več,” je dodal. In od tem še povedal, da bodo na gospodarskem ministrstvu temeljito preučili možnosti za črpanje evropskega denarja za Park Škocjanske jame v naslednji finančni shemi. “Novi razpisi bodo nadgradnja dosedanjih, namenjeni bodo bolj raziskovalnim, kadrovskim in sorodnim projektom, kar bi tudi v parku lahko učinkovito izkoristili,” je prepričan Cantarutti, ki je doma iz Pivke.

Priložnost tudi za zasebnike

Direktor parka Stojan Ščuka je vesel namenov državnega sekretarja. “V parku imamo že nekaj zamisli, pa tudi potreb. Obnoviti moramo parkirišče, kar ni majhen zalogaj, glede na to, da moramo strogo varovati naravo. Poleg tega že nekaj časa razmišljamo o novejši prometni logistiki - v park bi obiskovalce lahko pripeljali z ekološkimi vozili, po urejenih peš poteh, predvsem pa bi radi ob glavnih prometnicah postavili boljše in ustreznejše oznake za park. Vse to v sodelovanju z občinami,” navaja Ščuka.

Ob tem dodaja, da s trženjem in številom obiskovalcev nimajo nikakršnih težav, vendar bi bilo primerno okrepiti in razširiti mrežo sodelovanja z lokalno skupnostjo in regijo. “Zakaj bi se mi ukvarjali s širšo turistično ponudbo na območju parka, ko pa lahko to prevzamejo občine in zasebniki ter imajo tako korist in zaslužek? V prihodnje bo treba delati predvsem na tem,” meni prvi mož parka.

Pritrjuje mu tudi Marjutka Hafner, predstavnica Unesca za Slovenijo in predsednica sveta javnega zavoda parka: “Škocjanske jame so velika priložnost za razvoj turizma, vendar je stvar turističnih ponudnikov, občine, regije in države, da jo bodo znali izkoristiti.”

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano