V osebnem stečaju, pa bi rešil Javor

Milan Šilc, ki vodi likvidacijski postopek Javorja, je od lani v osebnem stečaju. Kljub načeti verodostojnosti stečajna zakonodaja tega formalno ne prepoveduje. Uradno je likvidacijski upravitelj Javorja sicer podjetje Šilc in partnerji, kjer je Šilc zaposlen in prejema minimalno plačo. Za opravljanje vseh ostalih funkcij v več družbah pa menda ne prejema dodatnega plačila.

Milan Šilc, ki vodi likvidacijski postopek Javorja, naj bi po 
večmesečnih prizadevanjih z banko in vlagateljem le prišel do 
dogovora o reševanju Javorja. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Milan Šilc, ki vodi likvidacijski postopek Javorja, naj bi po večmesečnih prizadevanjih z banko in vlagateljem le prišel do dogovora o reševanju Javorja. Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > Kot je razvidno iz zadnjega poročila upravitelja postopka Marka Zamana, je dolžnik zaposlen za nedoločen čas in prejema dohodke v višini minimalne plače. Po naših neuradnih informacijah je zaposlen v podjetju Šilc in partnerji, ki je v lasti Matije Šilca, Šilc pa je njegov prokurist.

Toda iz Zamanovega poročila izhaja, da je bila imetnica 100-odstotnega deleža v družbi Šilčeva zakonska partnerica, ki pa ga je pred začetkom stečajnega postopka nad Šilcem v celoti odsvojila, pri čemer pa iz tega naslova izkazuje (še) nezapadlo terjatev na plačilo kupnine. Zaman je zato dolžnikovo ženo in kupca poslovnega deleža pozval na priznanje, da terjatev na plačilo kupnine sodi v skupno premoženje dolžnika in njegove žene in da jo je zato kupec v zakonskem polovičnem deležu dolžan do zapadlosti poravnati dolžniku. Šilc je sicer že zanikal, da bi terjatev sodila v skupno premoženje, njegova žena in kupec pa se na upraviteljev poziv nista odzvala, zato je upravitelj začel z aktivnostmi za sodno ugotovitev stanja.

Ali je seznanjen z osebnim stečajem, smo vprašali tudi enega od Javorjevih lastnikov, ki pa je hotel ostati neimenovan. Povedal nam je le, da za to prvič slišali in da je ob imenovanju likvidacijskega upravitelja Šilc imel dobre reference.

Po javno dostopnih podatkih je Šilc trenutno sicer tudi direktor družbe Javor Vezane plošče in prokurist družbe Javor Trgovina. Obenem je tudi direktor ljubljanske družbe JVP, registrirane za proizvodnjo in prodajo izdelkov iz vezanih plošč, katere lastnica je lani postala Javor Trgovina. Za komentar smo prosili tudi Šilca, ki pa nam (še) ni odgovoril.

VRŽ


Najbolj brano