V občinski upravi bodo varčevali

Dobrih pet milijonov evrov je letos težak občinski proračun, ki so ga divaški svetniki sprejeli minuli konec tedna. V njem so znižali stroške za delovanje občinske uprave ter predvideli le nekaj večjih investicij. Odločili so se tudi za znižanje komunalnega prispevka za različne vrste objektov in zemljišč.

Ena od novosti divaškega proračuna je tudi znižanje postavke za sejnine občinskega sveta.    Foto: Lea Kalc Furlanič
Ena od novosti divaškega proračuna je tudi znižanje postavke za sejnine občinskega sveta.  Foto: Lea Kalc Furlanič

DIVAČA > > Za prebivalce divaške občine, njene krajevne skupnosti, javne službe, delovanje občinske uprave, društev, za razne investicije in infrastrukturo, medobčinske projekte, socialo in še kaj bo v letošnjem letu na voljo dobrih pet milijonov evrov.

Manj za sejnine in nadure

Divaški svetniki so že na neformalnih sejah in na občinskih odborih podprli znižanje stroškov za delovanje občinske uprave, od znižanja nagrad in sejnin, plačila nadur, delovanja političnega sistema, stroškov za reprezentanco, protokol, materialnih in drugih stroškov. Občina bo vlagala le v nekaj večjih projektov, med temi v obnovo večnamenskega centra v Vremah, v izgradnjo mrliške vežice v Škofljah, prehoda v Dolnjih Ležečah in še nekaj manjših. Županja Alenka Štrucl Dovgan bo občini prihranila tudi tako, da ni imenovala podžupana. Kar ji je sicer predsednik odbora za finance Dobrivoj Subić očital, češ da krši statut, vendar je očitke zavrnila s pojasnilom, da to ne drži in da imenovanje podžupana po statutu ni obvezno. Subić je županjo še ošvrknil, da proračun sprejemajo relativno pozno, a je odgovorila, da je bilo vodstvo občine ob pripravi proračuna dolžno počakati na smernice države, zato se je njegovo potrjevanje zavleklo.

Subića je še zmotilo, zakaj občinska uprava ni načrtovala širitve čistilne naprave, saj obstoječa “poka po šivih”, “kmalu bodo nanjo priključili še nekaj večjih uporabnikov, kot denimo nov Mercatorjev center v Divači, zato mislim, da bi že v tem letu morali širitvi nameniti nekaj denarja.”

Divaški svetniki so se odločili, da bodo pomagali spodbujati razvoj gospodarstva in malega gospodarstva v občini. Zato so predlagali zmanjšanje komunalnega prispevka v poslovnih conah Risnik Divača, županja Alenka Štrucl Dovgan pa še znižanje odmere komunalnega prispevka na celotnem območju občine. Tako so svetniki v petek sprejeli odlok o spremembi odloka o programu opremljanja in merilih za odmero komunalnega prispevka za območje divaške občine. Ob tem pa še dva odloka o spremembah odlokov o programu opremljanja stavbnih zemljišč tako v poslovni coni Risnik kot v poslovni coni Divača. Vrednost točke se je v prvo omenjenem odloku znižala predvsem pri dvo- in trostanovanjskih stavbah ter pri industrijskih. Svetnik Martin Prelc se je ob tem zavzemal, da bi za več znižali še vrednost točke za gostinske in trgovske stavbe, češ da bi s tem v občino privabili manjše obrtnike in družinska podjetja, vendar njegovega predloga ostali niso podprli.

Razvoje agencije naj se bolj potrudijo

Svetnica Damijana Gustinčič je ocenila, da je proračun razvojno naravnan, vendar pa tudi opozorila, da občina veliko denarja namenja razvojnim agencijam, kot so Ora, Las in druge, ki so bile ustanovljene in so sofinancirane z občinskim denarjem zato, da prek razpisov črpajo tako regijski, državni kot evropski denar, “zato je čas, da jih pozovemo, naj res aktivno pristopijo k svojim nalogam.” Gustinčičeva je še dodala: “Te agencije so servis občinam. Predlagam, da preučijo vse potencialne projekte, ki bi bili za našo občino koristni in nas z njimi podrobno seznanijo.”

Na vsebino postavk v proračunu so imeli svetniki Martin Prelc, Matej Bezeljak in Jovo Ferfila nekaj kritičnih pripomb: Prelc je ocenil, da občina ne bo vlagala ničesar v infrastrukturo, Bezeljak, da je dala premalo poudarka razvoju turizma, Ferfila pa, da bi bilo koristno se za večje projekte povezovati še z drugimi občinami. Proračun so sprejeli skoraj soglasno, od enajstih je le eden glasoval proti. Letos prvič so dali predlog proračuna tudi v javno obravnavo, vendar je županja sporočila, da ni bilo pripomb, zato ji tudi ni bilo treba predlagati amandmajev.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano