V novem domu napovedujejo pestro dogajanje

Po petih mesecih del bodo v Rodiku danes slavnostno odprli nov vaški dom. V stavbi, ki je nadomestila prejšnjo dotrajano, bo sedež Krajevne skupnosti in Turističnega društva, domačini pa ob novi pridobitvi napovedujejo bogato vsebino.

Nov vaški dom v Rodiku ima 440 kvadratnih metrov uporabnih površin  Foto: Bogdan Macarol
Nov vaški dom v Rodiku ima 440 kvadratnih metrov uporabnih površin  Foto: Bogdan Macarol

RODIK > Še pred uradnim odprtjem so uporabnost nove stavbe preizkusili člani in članice občinskega sveta, ki so v četrtek v večnamenskem prostoru izpeljali zadnjo redno sejo v tem mandatu.

Domačini pa bodo z novo pridobitvijo zaznamovali letošnji vaški praznik. Uradno bodo dom odprli danes ob 17.30, jutri, po maši, ki je tradicionalno del rodiškega opasila, pa ga bodo še blagoslovili. “Obakrat bomo izpeljali tudi kulturni program. Na velikem zunanjem prireditvenem prostoru bodo nastopili otroci in odrasli z glasbo, recitacijami in skečem, nocoj bo tu tudi ples. V domu pa bo na ogled stalna razstava starih fotografij Rodika, prejšnje stavbe in učencev, ki so se tu šolali. Ob tej priliki se bomo javno zahvalili tudi petim učiteljicam, ki so tu poučevale,” je povedala Irena Cek Babič, predsednica Turističnega društva Rodik.

Dom je nadomestil prejšnjo stavbo, ki so jo zaradi dotrajanosti porušili. Zgrajena je bila namreč še pred prvo svetovno vojno. V njej je bilo najprej klimatski zdravilišče, po letu 1957 dom za ostarele in nekaj razredov osnovne šole, nazadnje pa trgovina z živili, tri neprofitna stanovanja, iz katerih so se stanovalci izselili leta 2010, ter prostori krajevne skupnosti in društev.

“Zadnja leta smo se morali vaščani in člani društva sestajati kar doma ali v gostilni Race, kjer smo imeli celo volitve,” je nujnost skupnih prostorov poudaril Viljan Sluga, predsednik KS Rodik. Stavba bo Rodiku, ki šteje 95 gospodinjstev in 310 prebivalcev, omogočila celoletne dejavnosti. “Na svoj račun bodo prišli mladi in mladi po srcu, za katere bodo tu različne delavnice, športne aktivnosti, kulturni dogodki, kot so koncerti in predstave, ter seveda ostala druženja domačinov ob različnih prilikah, kot je silvestrovanje in osmi marec,” je naštevala Cek Babičeva, ki tudi napoveduje ustanovitev novih društvenih sekcij.

Dela so stala 260.000 evrov (brez DDV). Ob možnostih za še pestrejše javno življenje v Rodiku, čigar zgodovina sega več kot dva tisoč let nazaj, se tako ta stavba pridružuje ostalim 20 vaškim domovom na območju občine Hrpelje-Kozina. “Med neuresničenimi nalogami ostaja le še gradnja doma v Krvavem potoku, kjer smo tudi že začeli z deli,” so nam povedali v občinski upravi.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano