V nekaj minutah za 200.000 evrov škode

Ekstremno neurje, ki je ponoči za dve minuti prešlo Kras, je samo v naselju Mahniči povzročilo za približno 200.000 evrov škode. Tu so odkrite skoraj vse strehe hiš, povsem je uničeno elektro omrežje, padla so tudi mogočna drevesa.

Gasilcem so priskočili na pomoč tudi vojaki Foto: Bogdan Macarol
Gasilcem so priskočili na pomoč tudi vojaki Foto: Bogdan Macarol

KRAS >Neurje z elementi tornada, ki je ponoči okoli dveh za nekaj kratkih, a za neposredno udeležene dolgih minut prešlo Kras, je pustilo za sabo veliko razdejanje. Posledice so bile vidne od Zgonika, kjer so bila vsa drevesa v vaškem jedru obglavljena, do pasu med Sežano in Krepljami, kjer je bila železnica nekaj časa neprevozna zaradi podrtih dreves, do Dutovelj s podrtimi drevesi in doline Raše z Mahniči, kjer so premoženje in narava utrpeli največjo škodo. “Na širšem območju Krasa je ostalo, ob izpadu enajstih trafo postaj, zjutraj približno 300 odjemalcev brez elektrike. Do sredine dneva smo jih usposobili deset, najhuje je v Mahničih. Tu bomo na novo postavili vse drogove,” je včeraj povedal Žarko Cerkvenik, vodja sežanske enote Elektro Primorska.

Prvi so priskočili na pomoč gasilci iz sežanske poklicne enote in prostovoljnih gasilskih društev Kraške gasilske zveze, prvi ti iz Štjaka. “Najprej smo očistili podrta drevesa na cesti do doline Raše ter proti Štjaku. V Mahničih smo že ponoči zagnali agregat, da so zlasti skrinje ostale pod napetostjo, nato pa smo se lotili čiščenja streh desetih stanovanjskih in vsaj še toliko gospodarskih poslopij. Pri delu je sodelovalo približno 65 gasilcev, sedaj po 12 urah dela jih počasi nadomeščamo z drugimi,” je opisal delo gasilcev, kot najbolj izpostavljene službe, poveljnik poklicne gasilske enote v Sežani Blaž Turk, vodja včerajšnje intervencije.

Pri delu sta priskočili na pomoč tudi policija in vojska, slednja je prispevala velike ponjave za prekrivanje streh. “Naša prva skrb je preprečiti nadaljnjo škodo. Gasilcem, ki delajo na strehah, tam naj bi bili do poznega večera, smo iz skladišč in nabave priskrbeli lesene letve in folijo, da so začeli začasno prekrivati strehe. Ob napovedi ponovnega dežja v naslednjih dneh naj bi to zadoščalo za prvo silo. Ljudem, na srečo ni bil nihče poškodovan, smo tudi ponudili psihološko oskrbo, a je nihče ni potreboval,” je dodal Drago Počkar namestnik poveljnika štaba Civilne zaščite občine Sežana.

Hitro se je odzvala tudi uprava sežanske občine, v katero sodijo Mahniči. “Dvanajstim stalno naseljenim smo ponudili možnost začasne nadomestne nastanitve, a so se vsi odločili, da ostanejo doma. Občinska komisija za oceno škode je ocenila, da na občinski javni infrastrukturi ni pomembnejše škode, večja je nastala na elektro omrežju in telekomunikacijah ter pri individualnih lastnikih. Delno jim bomo lahko pomagali iz rezervnega sklada. Glede na to, da je škoda ocenjena na 200.000 evrov, pa razmišljamo tudi o tem, da bi občina sprožila širšo družbeno akcijo za vse pomoči potrebne,” je povedal sežanski župan Davorin Terčon.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano