V muzejski noči obujali spomine na osamosvojitev

Sinoči je bilo v muzejih in galerijah po Sloveniji spet živahno. 14. Poletni muzejski noči so se na Postojnskem in Pivškem pridružili Park vojaške zgodovine, Ekomuzej Pivških presihajočih jezer in Notranjski muzej Postojna.

 Foto: Arhiv Parka Vojaške Zgodovine
Foto: Arhiv Parka Vojaške Zgodovine

PIVKA, POSTOJNA > “Obiskovalcev je bilo preko 700, od tega si jih je 111 brezplačno ogledalo tudi notranjost podmornice,” je bila z odzivom zadovoljna Andreja Požar iz Parka vojaške zgodovine, kjer so letošnjo Poletno muzejsko noč posvetili 25-letnici samostojnosti Republike Slovenije. V sodelovanju z RTV Slovenija so obiskovalcem predvajali izbrane dokumentarne filme o slovenski osamosvojitvi in jih vodeno popeljali po razstavah in zbirkah parka s poudarkom na razstavi Pot v samostojnost (na fotografiji). “Muzej bi bil lahko za šablonski zgled vsem ostalim po državi. Izjemno sproščeno vzdušje, ki ga prekosata le vljudnost in dostopnost zaposlenih, ki na zanimiv način, na trenutke celo humorno, predstavijo razstavne eksponate,” je vtise strnila ena od obiskovalk.

Prijetno vzdušje je bilo tudi v ekomuzeju. “Voda v jezeru in redko cvetje ob njem so privabili fotografe in ljubitelje narave z vse Slovenije,” je povedala vodja Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera Erika Kovačič. Otroci so risali ptice, obiskovalci so se sprehodili do Petelinjskega jezera in si ogledali filme o naravi. “Namesto enega smo imeli tri vodenja po ekomuzeju. Ko se je spustila noč, pa smo zakurili ogenj, ob njem posedeli in se prijetno družili. Za lepši konec Poletne muzejske noči pa nam je zapel še kosec,” je bila zadovoljna Kovačičeva.

V Notranjskem muzeju pa so Poletno muzejsko noč praznovali v povezavi z občasno razstavo Veno Pilon - Fotograf Krasa, ob kateri so se zvrstili različni dogodki za različne ciljne skupine: delavnice, vodstva in projekcije filma. “Na družinski delavnici Kraški okvir so otroci spoznali polaroidni fotoaparat in se na razstavi Muzej krasa z njim tudi fotografirali. Odzivi otrok so bili zelo pozitivni, ker so spoznali polaroidno tehniko in jo lahko primerjali z današnjo,” je povedala kustosinja pedagoginja Tina Poljšak.

VRŽ


Najbolj brano