V družbi kraljice in predsednika danes vrhunec dutovskega praznika

Nova kraljica terana je postala Kristina Tavčar iz Krepelj. Krono je prejela iz rok bivše kraljice, Katrin Štoka. “Zelo sem ponosna, da sem postala kraljica terana. Po vseh svojih močeh se bom potrudila, da bom razširila glas o teranu in ostalih kraških vinih,” je povedala novopečena kraljica.

Kristina Tavčar
Kristina Tavčar 

DUTOVLJE > 21-letna Kraševka bo Kras zastopala na različnih prireditvah po Sloveniji in tujini.

Vinogradništvo ima v krvi

Nova kraljica terana ima vinogradništvo zapisano v krvi. Delo v vinogradu in kleti ji je bilo od nekdaj všeč. Odkar pomni, je rada pomagala očetu, njeno najljubše delo v vinogradu pa je trgatev. Ob zaključku srednje kmetijske šole je za projektno nalogo obravnavala razliko med starim in novejšim načinom pridelave ter tako naredila svojih prvih 200 litrov vina.

Po petkovi svečani razglasitvi je sledila okrogla miza, ki jo je vodil Stojan Lipolt, na njej pa so o povezanosti Trsta in Krasa spregovorili Janez Koželj, Miran Vodopivec, Albin Debevec, Jožko Čuk in Stanislav Renčelj.

Vrhunec s s prevodom, ki ga bo vodil Borut Pahor

Dutovski Praznik terana in pršuta se bo danes nadaljeval s pohodi, pastirskimi igrami, kamnoseškimi delavnicami , rezanjem pršuta na roko, točenjem terana iz sodov ... Vrhunec prireditve pa bo tudi tokrat slavnostni sprevod, ki ga bo z lipiško kočijo vodil častni gost in pokrovitelj predsednik Republike Slovenije Borut Pahor z dvanajstimi lipicanci, starodobniki, povirskimi mažoretkami, Kraško pihalno godbo in etnološkimi vozovi ter seveda z novopečeno kraljico terana. Skozi vas bo sprevod krenil ob 14. uri. PEM


Najbolj brano