V devetem poskusu je uspelo

Ilirskobistriški občinski svet je po skoraj enoletnem prizadevanju v novi sestavi tik pred zdajci le sprejel proračun za leto 2014. Opozicijo je zmotilo, da se v breme proračuna v prihodnje leto prenašata kar dva milijona evrov. Tudi društva bodo do sredstev lahko prišla šele, ko bo sprejet proračun za leto 2015.

 Bistriški občinski svet je v zadnjem hipu sprejel proračun za 2014, z usklajevanji pa bodo skušali preprečiti ponovitev lanskega scenarija in čim prej sprejeti  proračun za leto 2015. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Bistriški občinski svet je v zadnjem hipu sprejel proračun za 2014, z usklajevanji pa bodo skušali preprečiti ponovitev lanskega scenarija in čim prej sprejeti proračun za leto 2015. Foto: Veronika Rupnik Ženko

ILIRSKA BISTRICA > Medtem ko občinski sveti v tem mesecu začenjajo z obravnavami proračunov za prihodnje ali celo za prihodnji dve leti, so novoizvoljeni ilirskobistriški svetniki v četrtek pozno zvečer končno sprejeli proračun za leto 2014. Občinski svet v prejšnji sestavi namreč zaradi sporov med večinsko opozicijo in županom kljub osmim poskusom tega ni storil, občina pa se je vse leto začasno financirala.

Sprejem proračuna je bil ključen predvsem zaradi dveh stvari: izgradnje tretje faze vrtca Ilirska Bistrica do prihodnje jeseni in razdelitve sredstev društvom, ki jih za iztekajoče leto še niso dobila,“ je poudaril župan Emil Rojc. Ob tem pa svetnike še pred odločanjem opozoril, da v kolikor proračuna ne bi sprejeli, druge možnosti ne bi imeli več, saj časa za objavo razpisov še letos ne bi bilo več.

Občinski svetniki so odobrili 200.000 evrov za odpravo posledic poplav in 5000 evrov za humanitarno pomoč (za nakup paketov živil in pralnega praška za okrog 300 prosilcev). Tako Center za socialno delo kot območno združenje Rdečega Križa sta občino namreč obvestila, da se je zaradi poplav in stečaja TIB Transporta povpraševanje po pomoči povečalo.

Povzetek za nazaj

Tina Kocjan, vodja oddelka za gospodarstvo in finance, je pojasnila, da se je nepravočasen sprejem najbolj odrazil pri zamujenih razpisih za evropske projekte, okrnjenem delovanju krajevnih skupnosti in društev, ki jim niso mogli dodeliti denarja. “Proračun je torej zgolj nekakšen povzetek stanja leta 2014, na katerega za nazaj ni možno vplivati. Zakon namreč pravi, da moramo tisto, kar je bilo izpeljano z začasnim financiranjem, vključiti v proračun.” Med pomembnejšimi izvedenimi projekti je izpostavila energetsko sanacijo Doma na Vidmu in osnovne šole Dragotina Ketteja, obnovo vaškega doma Pregarje, cesto v Ostrožno brdo, most na cesti v Zabiče, dela na obvoznici in urejanje pokopališč.

Proračunski prihodki so sicer znašali slabih 14 milijon evrov, odhodki pa dobra dva milijona evrov več. Župan pravi, da gre za “fiktivni dolg”, ki je v proračunu prikazan zaradi uravnoteženja, dejansko pa gre za denar, ki ga ne bodo porabili v letu 2014 (dober milijon evrov pri naložbah, ostalo pri društvih in krajevnih skupnostih) in se zato prenaša v leto 2015. Do dejanskih izplačil društvom in drugim bo tako lahko prišlo šele s proračuna za leto 2015, društva pa bodo prejela več sredstva (480.000).

Občina Ilirska Bistrica je na poziv države za črpanje evropskih sredstev za razvoj regij prijavila šest projektov v skupni vrednosti 9,4 milijona evro za črpanje v letih 2014-2015: II. fazo čistilne naprave Podgrad, kanalizacijo Vrbovo, Vrbico, rušitev TOK, centralni vrtec Ilirska Bistrica (III. faza), vodovod Veliko Brdo-Jelšane in I. fazo OŠ Podgrad (gradnja vrtca). “Razpisi so bili objavljeni z odložnim pogojem, da bomo podpisali pogodbe z izvajalcem, v kolikor bo sprejet proračun za leto 2014. Ker proračun ni bil sprejet, smo morali na žalost razpise preklicati in ostali smo brez teh sredstev. Najverjetneje vseh ne bi dobili odobrenih, bi pa skoraj zagotovo uspeli na dveh, mogoče tudi III. faze vrtca, ki ga moramo sedaj v celoti financirati sami,” nam je pojasnila Tina Kocjan. Poleg tega občina zaradi omejitev začasnega financiranja ni mogla izdelati projektnih dokumentacij za prijavo na razpise v letu 2015.

Obremenjujoča dediščina volilnega leta

Večina (14) svetnikov je proračun brez razprave podprla. Najbolj kritični so bili v Bistri Listi. Kristina Valenčič je opozorila, da si je treba naliti čistega vina. “Glede na začasno financiranje bi morala biti temelj proračuna za leto 2014 poraba v letu 2013. Dva milijona razlike sta težko razumljiva,“ je opozorila, da so se sredstva, ki so bila predvidena za en namen, a nato do njihove porabe zaradi nesprejema proračuna ni prišlo, očitno porabila v druge namene. “To pomeni, da bomo morali odrezati del investicij v mandatu, za katerega smo odgovorni, na račun porabe v letu 2014, na katero nismo mogli vplivati,“ je izpostavila. “Nekoliko neučinkovita poraba sredstev v letu 2014 bo pustila posledice v 2015 in 2016 in s tem na investicije in drugo porabo,“ je na dediščino volilnega leta opozoril tudi Andraž Vrh.

Rojc se je branil, da tak prenos ni nič posebnega in je del procesa delovanja občine. “Je pa res, da so to obveznosti za naprej. In da bo treba ta denar v prihodnjem letu zagotoviti,“ je priznal.

Do prenosa sta bil kritična tudi Nevenka Tomšič (DeSUS)in Anton Šenkinc (Lista neodvisnih občanov krajevnih skupnosti). Po njegovih izračunih bo na ta račun in na račun nadaljevanja že začetih projektov v prihodnjem letu denarja za nove projekte zelo malo. “Investicijska sredstva za prihodnje leto smo skoraj že pojedli,” je opozoril.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano