V coni Risnik topoli prej kot hale

Obrtnima conama pred vhodom v Divačo, Risnik in Krumpak, se po dolgih letih vendarle obeta oživitev. Zgrajeni v obdobju debelih krav in le delno izkoriščeni samevata že vrsto let. A lastnik Krumpaka bi gradil naprej, interesenti za Risnik pa žal že predolgo čakajo na odločitev ločitvenega upnika, ali sprejme nekoliko nižjo odkupno ceno.

Izolan Igor Krumpak, lastnik podjetja IGT, bo po skoraj 
desetih letih nadaljeval z urejanjem svoje obrtne cone v 
Divači, vendar bo število poslopij za obrtnike  zmanjšal za 
polovico.  Foto: Lea Kalc Furlanič
Izolan Igor Krumpak, lastnik podjetja IGT, bo po skoraj desetih letih nadaljeval z urejanjem svoje obrtne cone v Divači, vendar bo število poslopij za obrtnike zmanjšal za polovico.  Foto: Lea Kalc Furlanič

DIVAČA > “To ni resno; ponudbo za odkup zemljišča v coni Risnik sem stečajnemu upravitelju Primorja v stečaju poslal že avgusta, pa do danes še nisem prejel odgovora. Če bom medtem dobil kakšno drugo možnost, se utegne zgoditi, da si bom za investicijo v Risnik premislil,” nam je povedal Marko Prunk, lastnik Postojnskih mesnin in Mesarije Prunk iz Lokve.

V poslovni coni Risnik bi namreč rad kupil 10.000 kvadratnih metrov zemljišča, zgradil pakirnico in zaposlil približno 30 ljudi. “Tako zavlačevanje ni podobno nikakršnemu ustreznemu poslovnemu obnašanju,” dodaja Prunk. “Če bi bil jaz na njihovem mestu, bi se z interesenti za nakup v Risniku, ne glede na to, kakšne cene za zemljišče so ponudili, usedel in pogovoril. Tudi če smo podali nižjo ponudbo, kot je bila njihova cena za kvadratni meter zemljišča, bi pričakoval, da se pogovarjamo, pogajamo,” še meni Prunk.

Prunk se za Risnik utegne premisliti

V letih debelih krav je Primorje prodajalo zemljišča v industrijski coni Risnik po vrtoglavih 145 evrov za kvadratni meter. A ker se po taki ceni računica ni nikomur izšla, je ceno nekoliko znižal in nekaj zemljišč prodal, večina pa je ostala nepozidanih in so pristala v Primorjevi stečajni masi. Nazadnje je cena znašala 45 evrov za kvadratni meter.

Stečajni upravitelj Primorja v stečaju Rudolf Hramec nam je zaupal, da je v postopku nezavezujočega zbiranja ponudb za nakup zemljišč v coni Risnik v razpisanem roku (do 18. avgusta) prispelo osem ponudb. “Doslej nam je uspelo skleniti le eno prodajno pogodbo, za ostale ponudnike pa postopek še ni zaključen. Čakamo na končno odločitev ločitvenega upnika,” je še dodal Hramec.

V Risniku že delujočemu podjetju Seven so za širitev proizvodnje prodali približno še 3300 kvadratnih metrov zemljišča. Ob tem je Hramec še povedal, da so bile ponudbe, ki so jih prejeli, zelo različne, delno se prekrivajo. “Opravili bomo temeljito in primerjalno analizo ponudb, po posvetu s sodiščem in ločitvenim upnikom pa bomo sprejeli ustrezne odločitve,” še sklene stečajni upravitelj. A ne napove, kdaj.

Vendar je za zelo uspešnega podjetnika Marka Prunka čas denar: “Medtem, ko čakamo na odločitev za Risnik, smo odprli dve novi prodajalni, eno v Lokvi, drugo v Izoli, v soboto pa smo trak prerezali še v tretji, v Italiji blizu Vidma. Posel teče naprej, treba se je čim prej odzvati na tržišče. V Italiji bi za manj denarja takoj dobil zemljišče z urejeno poslovno halo, a kaj, ko bi vendarle radi ostali v Divači, priročno nam je, domače. Vendar se bojim, da če bo šlo tako naprej, bodo v Risniku prej zrasli topoli, ki so se v vsem tem času že sami posejali, kot poslovne hale.”

Podjetnikom je šla na roke tudi Občina Divača, ki je znižala vrednost točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za poslovne dejavnosti. Z željo, da bi v občino privabiti čim več zainteresiranih za vzpostavitev obrti ali širitev podjetniških dejavnosti, je svojo odločitev utemeljil občinski svet.

Krumpak se prebuja iz dolgega spanca

Kot kaže, pa se vendarle prebuja druga divaška obrtna cona, ki se nahaja tik pred Dolnjimi Ležečami, imenovana Krumpak. Njen lastnik, Izolan Igor Krumpak, ki ima v lasti in vodi izolsko podjetje IGT, se je pred kratkim mudil na občini. Urejanje cone namerava nadaljevati, saj so Slovenske železnice končale obnovo in širitev železniške postaje v Divači, ki je v neposredni bližini njegove obrtno industrijske cone. Od treh hektarjev sta tam zazidljiva dva hektarja zemljišč, ker je del površin v varovanem pasu avtoceste in daljnovoda.

Leta 2007 je Krumpak že imel idejne načrte za 13 tipiziranih hal, velikih približno 16 krat 32 metrov. Do tistega leta je uredil dostopno cesto, izvedel geomehanske raziskave, saj je bilo zemljišče prepredeno z vrtačami, ter začel zasipati prvo vrtačo.

Danes v coni stoji ena stavba, vendar je ne uporabljajo, je pojasnil Krumpak. In dodal: “Načrt s 13 stavbami smo spremenili, časi za malo gospodarstvo niso več taki, kot so bili tedaj. Zdaj nameravamo postavili manj hal. Trenutno smo v fazi zbiranja vseh soglasij za pridobitev gradbenega dovoljenja. Kaj več, tudi v zvezi s cenami in ponudbo, vam bom lahko povedal v prihodnjih dneh in tednih.”

Krumpak je ta zemljišča leta 2005 kupil od koprskega podjetja Dom, slednje pa na javnem razpisu občine, da bi tam gradilo trgovsko poslovno središče.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano