V četrtek bodo padavine ponehale, v soboto pa prihaja nova pošiljka

Težave zaradi poplav bi se lahko v četrtek in v začetku prihodnjega tedna še povečale, saj je Agencija RS za okolje (Arso) že napovedala nove padavine. Meteorolog Brane Gregorčič je pojasnil, da je vremensko dogajanje na našem območju v zadnjem tednu pod vplivom obsežnega ciklonskega območja nad zahodnim delom srednjega Sredozemlja.

 Foto: Bogdan Macarol
Foto: Bogdan Macarol

ILIRSKA BISTRICA > Meteorologi v naslednjih 24 urah pričakujejo ponovno približevanje ciklona, zato se bodo danes zvečer in ponoči padavine znova okrepile. Predvsem v južni in zahodni Sloveniji bo tako lahko padlo še med 20 in 50 litrov dežja na kvadratni meter, lokalno morda tudi več.

Zaradi večjih količin padavin v preteklih dneh in napovedanih močnejših nalivov v prihodnje Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano verjetnost zemeljskih plazov na območju severozahodne Slovenije in v nekaterih delih južne Slovenije.

48 ur brez padavin

V četrtek tekom dneva se bo vremenski položaj nekoliko umiril. Dež bo najprej ponehal na Primorskem, do večera pa povsod po državi. Sledi približno 48-urna prekinitev padavin. V soboto zvečer pa bo Slovenijo zajela nova vremenska motnja, sledilo pa bo nekajdnevno obdobje dežja, je napovedal Gregorčič.

Po besedah hidrologa Janeza Polajnarja se težave na ojezerjenih površinah kraških polj stopnjujejo. Danes ponoči so se zaostrile razmere na območju zgornje Pivke. Aktivirali so se številni pobočni kraški izviri, voda pa sedaj odteka preko Pivške doline naprej čez Postojnsko jamo proti Planinskemu polju.

Prav tako so danes ponoči narasli Reka in vsi njeni pritoki, zlasti na območju Ilirske Bistrice. Voda bo sedaj tekla po dolini proti Škocjanskim jamam, ki naj bi jih dosegla do konca dneva. Pri tem bo poplavila nekatere objekte ob strugi reke.

Gladine voda se bodo vztrajno dvigovale tudi v prihodnjem tednu

Hidrološke razmere se bodo na podlagi padavin, predvidenih v prihodnjem tednu, slabšale zlasti na ojezerjenih površin na kraških poljih notranjskega krasa. V Loški dolini, na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju se bodo gladine voda vztrajno dvigovale tudi v prihodnjem tednu, svari Polajnar.

Po preliminarnih ocenah bi lahko gladina Cerkniškega jezera po Polajnarjevi oceni že v torek dosegla raven, ki jo je dosegla letošnjega februarja. Prav tako se bo zviševala gladina Planinskega polja.

Ker se kraška voda steka po porečju Ljubljanice proti Ljubljanskemu barju, bo tudi ta reka ponovno poplavila. Za zdaj meteorologi napovedujejo, da bo poplavila na običajnih mestih, pa vendar se lahko tudi poplave na Ljubljanskem barju prihodnji teden še povečajo.

STA


Najbolj brano