V botaničnem vrtu bo letos pestro

V sežanskem botaničnem vrtu se bo letos zvrstilo 17 prireditev. Z njimi bo KSP Sežana, ki vrt vzdržuje, obeležilo svojo 60-letnico, obenem pa poskušalo povečati prepoznavnost vrta med domačini ter pritegniti k njegovemu obisku tudi več turistov.

Botanični vrt (na fotografiji je notranjost palmarija) bo letos 
gostil 17 prireditev.  Foto: Marica Uršič Zupan
Botanični vrt (na fotografiji je notranjost palmarija) bo letos gostil 17 prireditev.  Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > “KSP že desetletja gospodari z Botaničnim vrtom Sežana, v njem izvaja tudi vodniško službo, v zadnjih letih pa je osnovalo vizijo razvoja vrta, ki ga opredeljuje kot prostor osveščanja, izobraževanja in rabe na višjem nivoju,” je povedala Marjetka Kljun Terčon, strokovna sodelavka v Komunalno stanovanjskem podjetju, d.d., Sežana, na včerajšnji predstavitvi letošnjih prireditev v vrtu. Zanje so se v KSP odločili, da bi “v javnosti obudili zavest o vrtu,” je poudarila.

Danes prva od 17 prireditev

Prva od skupno 17 prireditev se bo zgodila že danes, ko bo KSP v sodelovanju z Društvom ljubiteljev vrtnic Slovenije pripravila delavnico o vrstah in gojenju vrtnic. Aprila bosta sledili kamnoseška delavnica in razstava, maja in junija še fotografska razstava in delavnica - obe v sodelovanju z Višjo strokovno šolo Sežana. Izdelki obeh delavnic bodo ostali v vrtu. Junija in avgusta se bodo v njem predstavili kraški vinarji in kuharski mojstri, septembra bo v palmariju razstava papig in drugih eksotičnih ptic, novembra delavnica adventnih okrasitev. Niz prireditev bo sklenil božični koncert. “Vrhunec prireditev pa bo plesna predstava Tango fatal 8. julija,” je predstavitev sklenila Kljun Terčonova.

Botanični vrt Sežana je leta 1848 zasnovala grška trgovska družina Sacaramanga iz Trsta na severovzhodnem delu Sežane. Tam je Gionanni Scaramanga di Hiccolo Cavaliere kupil posest in zgradil vilo Mirasasso (občudovalec kamna) kot protiutež tržaškemu “občudovalcu morja” Miramaru. Ob vili je začel urejati vrt in ker je bil tudi lastnik ladij, so morali mornarji z vsega sveta prinašati sadike in semena, ki so jih nato posadili v vrtu. Večina jih še danes uspeva, tudi po zaslugi namakalnega sistema, ki se napaja iz petih podzemnih bazenov. Za prezimovanje občutljivih rastlin so leta 1890 sredi vrta postavili palmarij, po obliki podoben rastlinjaku v dunajskem Schönnbrunu. Leta 1948 je bil vrt podržavljen, devet let kasneje pa je postal last Občine Sežana. To je še danes, ko ima tudi status naravne vrednote državnega pomena, naravnega območja lokalnega pomena in vrtnoarhitekturne dediščine.

Med letom bo tudi več brezplačnih vodenih ogledov. Obisk z vodnikom je sicer plačljiv, posamezni obiskovalci pa si brez vodenja vrt lahko ogledajo brezplačno.

Tom Ločniškar iz TIC Sežana je dejal, da so ob izdatnih vlaganjih občine v turistično infrastrukturo takšne prireditve zelo dobrodošle, saj obiskovalci iščejo doživetja.

100.000 evrov na leto nameni Občina Sežana komunalnemu podjetju za vzdrževanje botaničnega vrta.

V KSP za vrt dodatna zaposlitev

Katja Fedrigo, ki na Občini Sežana skrbi za naravno in kulturno dediščino, pa je poudarila, da je občina navdušena nad pobudo KSP za izvedbo prireditev, saj je “botanični vrt biser, a premalo izkoriščen,” prav te prireditve pa bodo poskrbele za njegovo večjo prepoznavnost in ga približale ljudem.

Občina, ki za vzdrževanje vrta komunalnemu podjetju odšteje sto tisoč evrov na leto, letos za prireditve ne bo namenila dodatnega denarja, je še povedala Fedrigova, saj je bil takrat, ko je KSP predlagalo program prireditev, občinski proračun že sprejet. V KSP so sami financirali dodatno zaposlitev, ki je večinoma namenjena prav programom v botaničnem vrtu. Novo delovno mesto je zasedla Kljun Terčonova, po izobrazbi diplomirana inženirka zootehnike, ki pa poudarja, da opravlja tudi druga dela, ne samo tista, povezana z botaničnim vrtom.

3000 obiskovalcev na leto ima Botanični vrt Sežana. Med organiziranimi skupinami, ki se odločajo za vodeni ogled, prevladujejo šolske skupine in skupine upokojencev.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano