V TIB Transportu 130 delavcev izgubilo službo

Zaposleni v ilirskobistriškem podjetju TIB Transport so včeraj dobili odpovedi. Zaradi stečaja v sredo je tako ostalo brez rednega zaslužka vseh 130 delavcev. Ob načrtovanem prenosu nekaterih poslov na novo podjetje se nekaterim še obeta delo, ostali pa bodo povečali število prijavljenih na zavodu za zaposlovanje.

V TIB Transportu je 130 delavcev  izgubilo službo Foto: Tomo Šajn
V TIB Transportu je 130 delavcev izgubilo službo Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA > “Pisne odpovedi pogodbe o zaposlitvi sem danes osebno vročila 97 delavcem podjetja, ostalih 33 jih bo dobilo v ponedeljek priporočeno po pošti,” je včeraj povedala stečajna upraviteljica Alenka Krivec Nabernik. V ponedeljek bo tudi znano, kdo bo dobil začasno delo še za dva tedna, kolikor je po sklepu sodišča še potrebno, da se dokončajo nekateri od že začetih poslov. Stečajna upraviteljica je tudi nakazala namero, da ohrani zdravo jedro zaposlenih in poslov, ki bodo preneseni na novo podjetje.

Vzdušje med delavci je slabo. “Večina med nami ima poklicno izobrazbo in je starejših. Nekateri šoferji bodo mogoče še dobili službe, mehanikom in delavcem režije pa se slabo piše. Glede na to, da je bila večina zaposlenih iz Ilirske Bistrice in okolice, je to za ta prostor katastrofa,” je povedal Anton Delost, vodja Sindikata delavcev prometa in zvez v podjetju. Medtem ko so septembrsko plačo z vsemi prispevki še dobili nakazano, imajo sedaj do bivšega delodajalca še odprte terjatve iz naslova plačil za oktober, ki jih bodo v najboljšem primeru dobili povrnjene v januarju. “Boli nas tudi odnos države do nas zaposlenih. Glavna upnica, Abanka, kjer je večinski lastnik država, se do nas obnaša sramotno. Ob tem, ko nas je vrgla na cesto, sama pa ima kredit zavarovan, raje taktizira, češ da se bo tako dalo več iztržiti za banko in s tem za državo. In to počne banka, ki smo jo tudi delavci iz vse Slovenije pred kratkim dokapitalizirali, da bi tako lažje pomagala gospodarstvu iz krize,” se je Delost še pridušal nad potezami vlade.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano