V Slivju spet češpov praznik

V nedeljo bodo v Slivju po nekajletni prekinitvi znova obudili praznik češp. Letina brkinskih češp kaže dobro, pravijo organizatorji, TD Dimnice Slivje, zato tudi napovedujejo veliko kulinaričnih užitkov ob češpovih njokih in drugo pestro dogajanje.

Tako so mesili njoke v Slivju leta 2010. Letos jih bodo spet.  Foto: Lori Ferko
Tako so mesili njoke v Slivju leta 2010. Letos jih bodo spet.  Foto: Lori Ferko

SLIVJE > Tradicionalnega praznika češp, ki je v Slivje vsako leto privabil množico turistov, nekaj let niso pripravljali. “Zdaj smo Turistično društvo prevzeli mladi in smo se odločili, da bomo praznik letos znova obudili,” je povedal Tine Babuder iz TD Dimnice Slivje.

Praznovanje se bo tako pričelo že v soboto s koncertom skupine Lisjaki, ki bodo ob svoji obletnici delovanja nastopili z gosti.

Nedeljski dan praznika češp pa bo pester od jutranjih ur dalje. Že ob 8.30 vabijo na ogled jame Dimnice, po ogledu, ob 10.30 uri, pa s kolesom skozi vas Slivje. Ob 9. uri se bo izpred vaškega doma v Slivju pričel pohod po naravoslovnih poteh Slivja in okolice, ob 11. uri pa bodo ponudniki na stojnice postavili pridelke in izdelke domače obrti.

Opoldne bodo obiskovalcem ponudili svoje znane češpove njoke. Ti se, pravi Babuder, od ostalih primorskih njokov razlikujejo predvsem po tem, da vsebujejo brkinsko slivo, ki jim da tudi značilen okus. Ko je praznik češp še živel, so pripravili in prodali tudi do 6000 češpovih njokov. Te bo letos pripravljalo približno 15 domačih gospodinj.

Ker bodo na prazniku letos izbrali tudi najboljše češpove marmelade, bodo med 12.30 in 14. uro v vaškem domu sprejemali tudi vzorce marmelad. Poleg najboljšega kuharja marmelade se bo na tekmovanju ob 16. uri izkazal tudi najboljši ročni kosec, izide obeh tekmovanj bodo razglasili ob 17.30.

Kulturni program bo oblikovalo kulturno društvo Kraška harmonika, ki bo nastopilo ob 14. uri. Nato bodo na svoj račun prišli najmlajši ob programu z Marjanom - Malibu. Ob 17. uri bo obiskovalce nagovorila hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek. Razrezali pa bodo tudi češpovo sladico velikanko.

Ob 18. uri bodo dogajanje s petjem popestrili Fantje izpod Karlovce, Klapa Semikanta ter Klapa Škvadra, od 19. ure dalje pa jih bo zabavala skupina Malibu. Ves čas prireditve bosta v vaškem domu na ogled razstava sliv ter razstava starih fotografij Slivja, obiskovalcem pa bodo pokazali tudi, kako se kuha žganje. Sliv bo za vse dovolj, je prepričan Babuder: “Nekaj jih je pobrala suša, a za praznik, njoke in nekaj prodaje jih bo dovolj.” TMV


Najbolj brano