V Škocjanskih jamah si ne želijo masovnega obiska

V Parku Škocjanske jame bodo z različnimi dogodki preko celega leta obeležili dve pomembni obletnici - 30. obletnico vpisa na Unescov seznam naravne dediščine in 20. obletnico ustanovitve Parka Škocjanske jame. Obisk domačih in tujih gostov v zadnjih letih narašča, zato pričakujejo, da jih bo v jubilejnem letu več tudi zaradi dogodkov.

V Parku Škocjanske jame bodo z različnimi dogodki preko 
celega leta obeležili dve pomembni obletnici - 30. obletnico 
vpisa na Unescov seznam naravne dediščine in 20. obletnico 
ustanovitve Parka Škocjanske jame. Foto: Borut Lozej
V Parku Škocjanske jame bodo z različnimi dogodki preko celega leta obeležili dve pomembni obletnici - 30. obletnico vpisa na Unescov seznam naravne dediščine in 20. obletnico ustanovitve Parka Škocjanske jame. Foto: Borut Lozej

DIVAČA > Škocjanske jame so bile 28. novembra leta 1986 vpisane na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine pri Unescu, deset let kasneje pa je bil z zakonom ustanovljen regijski park Škocjanske jame. Zato bodo celoletni zbir dogodkov zaključili prav z osrednjo slovesnostjo 25. novembra v sežanskem Kosovelovem domu.

Ne želijo si masovnega obiska

Sicer pa se bodo preko celega leta vrstile fotografska razstava, predstavitve delovanja Parka Škocjanske jame, izdali bodo posebno monografijo in poštno znamko, organizirali različne pohode in vzpostavili spletno Unesco E-knjižnico Parka Škocjanske jame in Biosfernega območja Kras.

Na današnji novinarski konferenci je direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka povedal, da si v Škocjanskih jamah ne želijo masovnega obiska, kljub temu pa se obisk domačih in tujih gostov iz leta v leto povečuje.

Lani zabeležili rekorden obisk

Leta 2015 so v Parku Škocjanske jame zabeležili rekorden obisk, saj so našteli 131.958 obiskovalcev. Od teh je bilo 24.502 domačih in 107.456 tujih gostov, med slednjimi največ angleško govorečih, po državi prihoda pa jih je največ prišlo iz Italije, Nemčije, Češke, Francije, ZDA, Izraela, Nizozemske, Španije in Poljske.

Že drugo leto zapored so Parku Škocjanske jame podelili certifikat odličnosti, ki ga na podlagi pozitivnih ocen uporabnikov podeljuje največji turistični portal na svetu Tripadvisor.

V letu 2015 je bil zaključen evropski projekt Obnova turističnih poti in kontrole vstopa v Tihi in Šumeči jami ter I. faza prenove sprejemnega centra Parka Škocjanske jame v Matavunu, ki je vključeval tri sklope. Prvi sklop je obsegal gradbena dela v jami in prenovo osvetlitve, drugi prenovo sprejemnega centra, tretji sklop pa je bil namenjen vzpostavitvi video nadzora in pristopne kontrole v jami.

Na novi informacijski točki Parka Škocjanske jame, ki je bila odprta lanskega maja, je na ogled postavljena prenovljena muzejska zbirka Zgodovina raziskovanja Škocjanskih jam, ki domuje v kletnih prostorih.

STA


Najbolj brano