V Škocjanskih jamah na ogled Živa krajina Krasa

V okviru raziskovalnega projekta Living Landscape, ki želi prispevati k boljšemu prepoznavanju, valorizaciji in promociji skupne kulturne dediščine slovensko-italijanskega čezmejnega območja, ki jo predstavlja krajina Krasa, v Parku Škocjanske jame danes odpirajo potujočo razstavo Živa krajina Krasa.

 Foto: Helena Race
Foto: Helena Race

DIVAČA > Razstava je razdeljena na več vsebinskih sklopov in zasnovana z namenom predstavitve Krasa, njegove zgodovine, krajine, kulturnega izročila in potencialov privlačnosti, je povedala Darja Kranjc iz Parka Škocjanske jame.

Na potujoči razstavi prikazujejo človekovo delo, ki je skozi čas spreminjalo podobo kulturne krajine Krasa. Območje bo predstavljeno tako z vidika materialne dediščine kot tudi nesnovne in mitične. V ospredju je več tematskih sklopov, kot so zgodovinski zemljevidi Krasa, odprti prostori kraške krajine, suhozidna gradnja ter mitsko-folklorna parka v Rodiku in Gropadi.

V Parku Škocjanske jame so v projektu Living Landscape sodelovali predvsem z raziskavo suhih kraških zidov. Prav v ta namen bodo prihodnji teden ustanovili Partnerstvo za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje.

V projektu Living Landscape, ki se končuje v letošnjem letu, sicer sodeluje šest partnerjev - poleg Parka Škocjanske jame še Univerza na Primorskem kot vodilni partner in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Celotna vrednost projekta znaša 390.000 evrov.

Potujoča razstava Živa krajina Krasa bo v Parku Škocjanske jame na ogled mesec dni, kasneje pa se bo preselila na italijansko stran.

Na razstavo je vstop prost, ogledati pa si jo je mogoče od ponedeljka do petka med osmo in 16. uro, za napovedane skupine pa je ogled mogoč tudi ob koncu tedna.

STA


Najbolj brano