V Škocjanske jame najraje hodijo Italijani

V Parku Škocjanske jame so z dosedanjim obiskom zadovoljni, saj so od začetka leta zabeležili že preko 77.000 obiskovalcev. To je precej več kot v enakem obdobju lani. Med obiskovalci je največ tujcev. Zaradi vztrajnega naraščanja obiska sicer skrbno organizirajo vodenje in razporejajo najavljene skupine.

V Parku Škocjanske jame so z dosedanjim obiskom zadovoljni, saj so od začetka leta zabeležili že preko 77.000 
obiskovalcev. Foto: Arhiv Park Škocjanske Jame
V Parku Škocjanske jame so z dosedanjim obiskom zadovoljni, saj so od začetka leta zabeležili že preko 77.000 obiskovalcev. Foto: Arhiv Park Škocjanske Jame

DIVAČA > V poletnih mesecih je obisk jam nasploh največji, običajno pa jih prav v avgustu obišče največje število obiskovalcev. V lanskem letu je park obiskalo 109.677 obiskovalcev, v letošnjem letu pa so zabeležili že preko 77.000 obiskovalcev. Za primerjavo so imeli lani do konca julija približno 57.200, v istem obdobju letos pa nekaj več kot 67.500 obiskovalcev, so pojasnili v javnem zavodu.

Največ, približno 52.000, je bilo letos tujih gostov, od tega jih je največ iz Italije, Velike Britanije, Nemčije, Češke, povečuje pa se število gostov iz Francije, Poljske, Madžarske in iz držav Beneluksa. Precej je izraelskih gostov, narašča tudi število gostov iz držav Daljnega vzhoda.

Ob tem opozarjajo, da velik obisk predstavlja tudi obremenitev parka in samih jam, saj je prva skrb javnega zavoda varovanje in ohranjanje podzemnega bisera, ki je že od leta 1986 del svetovne dediščine Unesca.

Ker obisk v zadnjih letih vztrajno narašča, v parku skrbno organizirajo vodenje in razporejajo najavljene skupine, da bi zagotovili enakomernejšo razporeditev obiskovalcev po urah ogledov čez cel dan. Kljub temu pa želijo ohraniti pristen stik z obiskovalci preko vodnikov in informatorjev, saj na tak način skušajo zagotavljati varno in kakovostno vodenje obiskovalcev.

Največ obiskovalcev se sicer odloči za vodene oglede. V Škocjanskih jamah v svoji ponudbi izpostavljajo še tri muzejske zbirke, ki so med poletno sezono odprte vsak dan, ogled pa ni plačljiv. Za javnost je odprt tudi Promocijsko - kongresni center Pr Nanetovh, v poletnem času pa je na ogled postavljena razstava Vodni viri in Južna železnica, ki je za obisk odprta vsako nedeljo v avgustu.

V javnem zavodu naraščanje obiska delno pripisujejo tudi rednim investicijam v jamsko infrastrukturo. Tako so pred kratkim, povečini z evropskimi sredstvi, prenovili električno napeljavo in turistično pot. Maja so odprli novo informacijsko točko in prenovljeno muzejsko zbirko o zgodovini odkrivanja jam na sprejemnem centru parka, prenove pa je bila deležna tudi arheološka muzejska zbirka, ki se nahaja na Delezovi domačiji.

Tudi v avgustu bodo pred J'kopinovim skednjem v Škocjanu potekale etnološko obarvane delavnice, konec meseca pa se bo na Murvinem vrtu Nanetove domačije odvijal festival znanstvenega in dokumentarnega filma v Parku Škocjanske jame Jamnarkult.

STA


Najbolj brano