V Sežani poslej tudi o medijih

V Šolskem centru Srečka Kosovela v Sežani se te dni veselijo, saj bodo z novim šolskim letom dobili še en, četrti program. V Sežani bodo poslej kot edini na Primorskem izobraževali tudi medijske tehnike.

Sežanska srednja šola ima po zaslugi dijakov aranžerstva vedno zanimive dekoracije. Te dni utripa s podobami iz filma Ledeno kraljestvo.    Foto: Petra Mezinec
Sežanska srednja šola ima po zaslugi dijakov aranžerstva vedno zanimive dekoracije. Te dni utripa s podobami iz filma Ledeno kraljestvo.  Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > S prihodnjim šolskim letom se dvema razredoma gimnazije, po enemu oddelku ekonomskih in aranžerskih tehnikov pridružuje še nov program, medijski tehnik. “Gre za štiriletni tehniško umetniški program. V času šolanja se bodo dijaki izobrazili na področju grafičnega oblikovanja, fotografije, videa, montaže in podobnih znanj,” je o programu povedal Dušan Štolfa, ravnatelj Šolskega centra Srečko Kosovel Sežana.

Zaposlitvenih možnosti po končanem šolanju je veliko, od časopisnih hiš in založb do podjetij, ki se ukvarjajo s spletnimi storitvami, dodaja.

Z dnevom odprtih vrat so zaposleni in dijaki predstavili delovanje šole. “Želeli smo predvsem predstaviti utrip šole. Na informativnem dnevu pa bodo predstavljeni predmetniki in podrobnejše informacije o programih,” je povedala profesorica Mojca Železnik Buda.Obiskovalci so se tako med drugim naučili, kako ustvariti besedni oblak, kaj si lahko s plačo privoščimo v različnih državah, kako s fotografijo ujeti trenutek in ali babbo natale pomeni schneemann. V sedmih učilnicah je namreč potekalo prav toliko predstavitev iz različnih področij - družboslovja, slovenistike, umetnosti, ekonomije, informatike, jezikoslovja in naravoslovja. Že tradicionalno pa v decembru dijaki tretjega letnika programa aranžerstvo okrasijo šolo. Letos so poustvarili podobe iz priljubljenega animiranega filma Ledeno kraljestvo. PEM

V Sloveniji izvajajo izobraževanje medijskih tehnikov na petih srednjih šolah, sežanska pa bo prva s tem programom na Primorskem. Enako velja za program aranžerskega tehnika, ki ga v Sežani izvajajo že sedem let in se je v slovenskem prostoru zelo uveljavil. V Sežani so se za novimi programi ozirali že nekaj let, predvsem pa po zmanjšanem vpisu v gimnazijo po odprtju gimnazije v Ilirski Bistrici.

Zahteve ministrstva za odobritev programa pa so bile visoke. Poleg tega, da odobri le programe, ki jih v širši okolici ne izvaja nobena šola, je zahtevalo tudi izkazane potrebe gospodarstva po takšnih kadrih. “Z gospodarstvom smo se že prej povezali. Največji partner bo Grafika Soča. Poleg tega smo dobili že 48 mest za opravljanje prakse,” je še pojasnil Štolfa, ki ne skriva olajšanja nad novico. V zadnjem letu so morali namreč zaradi manjšega vpisa dijakov profesorje celo odpuščati.

“Naša šola je zelo dobra in učenci dosegajo nadpovprečne rezultate, vendar trenutno mlade privlačijo večja mesta,” je še pojasnil Štolfa.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano