Tokrat brez zlata vrednih inovacij

Naj bo dejstvo, da v Primorsko-notranjski regiji v minulem letu ni bilo zlatih inovatorjev, dobra spodbuda za naprej. V tem duhu se je zaključila podelitev priznanj za najboljše netehnološke inovacije tega območja. Pet inovacij so nagradili z bronom, dve pa s srebrnima priznanjema.

Šopek letošnjih primorsko-notranjskih inovatorjev Foto: Tina M. Valenčič
Šopek letošnjih primorsko-notranjskih inovatorjev Foto: Tina M. Valenčič

POSTOJNA >Med deseterico prijav za inovacije v minulem letu je območna zbornica GZS Postojna danes v okviru razvojne konference Primorsko-notranjske regije izbrala pet inovacij za bronasto in dve za srebrno priznanje, ostalim pa je podelila diplome.

Za avtomatsko napravo za magnetenje rotorjev, ki jih uporabljajo pri sestavi EC motorjev so srebrno priznanje prejeli inovatorji Matjaž Velikajne, Blaž Kranjc, Dominik Milavec in Primož Jereb iz Ydria Motors. Enako priznanje so prejeli tudi inovatorji Matej Štefančič, Dejan Jerič, Peter Čebokli, Mateja Štefančič, Martin Pec in Gregor Belušič iz podjetja Efos iz Razdrtega, ki so skupaj z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarništvo iz Žalca ter oddelkom za biologijo univerze v Ljubljani razvili avtomatsko past Trapview Aura. Ta bo v pomoč pri reševanju izzivov spremljanja enega izmed največjih škodljivcev - koruzne vešče.

Bron za gradbeništvo

Za inovacijo izoterm proizvodov v gradbeništvu, ki zajema kar kompleten pristop h gradbeni izolaciji in se ponuja kot celovita ponudba na tržišču, je poskrbel Saša Zečević iz podjetja Plama Podgrad in si s tem prislužil bronasto priznanje.

Kar tri bronasta priznanja so prejeli tudi v Kovinoplastiki Lož; prvo inovacijo - enodelni zapiralnik za vratne zapore - je prispeval Samo Petrič. Drugo - varnostno okovje z RS čepom, ki predstavlja novost pri funkcionalnosti varnostnega okovja, pa Rafael Zabukovec. Tretji bronasti inovator minulega leta je postal Slavko Malnar za premikač z zaskočno funkcijo, ki omogoča hitrejšo, lažjo, predvsem pa uporabniku prijazno montažo okovja na okensko krilo.

Darko Lesar, Ferid Keranović, Bernard Kranjc in Marica Mikuljan so bronasto priznanje prinesli tudi cerkniškemu Brestu, in sicer z napravo za izhlapevanje odpadne vode, ki sodi na področje inovativnih okoljsko-tehnoloških procesov v lesni industriji.

Bio si je prislužilo diplome

Trojica inovatorjev si je za inovacije prislužila diplome. Med njimi tudi Bistričan Vilko Škrab za sušilnik za polena, s katerim je mogoče zaščititi solarne kolektorje pred pregrevanjem. Ana Penko iz Pivke Perutninarstvo pa je dobila diplomo za piščančje čevapčiče in pleskavice brez ojačevalcev okusa, umetnih barvil in dodanih fosfatov. Kovinoplastiki Lož je z vrtljivo pušo, ki povečuje robustnost vratnih zapor, diplomo prinesel Petar Tadić.

Priznanja za inovacije so podelili v okviru sedme razvojne konference Primorsko-notranjske regije, ki so jo pripravili na temo netehnoloških inovacij. Zbrane gospodarstvenike, podjetnike in obiskovalce je v Jamskem dvorcu nagovoril tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Organizator razvojne konference RRA Zeleni kras je na področju netehnoloških inovacij storil konkretne korake, denimo vzpostavitev centra za inovativnost in razvoj, ki bo spodbujal kulturo inoviranja in razvijal razvojno miselnost v javnem in zasebnem ter v neprofitnem in profitnem sektorju. “Razvojno usmerjene posameznike, podjetnike, odločevalce in oblikovalce politik, raziskovalno-izobraževalne organizacije ter nevladne organizacije bo center spodbujal k ozaveščanju o lastnem in širšem, družbenem razvoju, s poudarkom na razumevanju inovacij in inovacijskega ekosistema,” je namen centra pojasnil direktor RRA Zeleni kras Boštjan Požar.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano