V Postojnski jami že 13 zmajčkov (video)

Pred natanko pol meseca se je na veliko veselje vseh izlegla prva čoveška ribica. Danes je v Postojnski jami naraščaj narasel na 13 človeških ribic.

Na svet prihaja nova ličinka Foto: Iztok Medja
Na svet prihaja nova ličinka Foto: Iztok Medja

POSTOJNA > “Očitno je 'divjanje' prve zmajčice res vzpodbudilo še njene bratce in sestrice, da se ji čim prej pridružijo. Na zmajčke iz 10 jajčec še čakamo in videti je, da bi lahko prispeli že v naslednjih dneh, saj nekateri že kukajo iz varnih ovojnic svojih jajčec,” so pred kratkim sporočili iz Postojnskih jam.

Medtem tudi prva ličinka vidno napreduje. “Vse ličinke se izvalijo 'debelušne' - z velikimi trebuščki, v katerih je shranjen rumenjak. Naša prva ličinka tako pridno porablja zaloge rumenjaka, da ji trebušček že plahni. Čeprav je letni čas kot nalašč za manjšanje trebuščkov, gre pri ribicah za pomembno razvojno sporočilo. Naša ličinka se je z boka počasi nagnila proti trebuhu, za približno 45 stopinj. Tudi njene oči so lepo vidne, nogice rastejo. Za zdaj se zabava s plavanjem proti gladini in nazaj. Če vse strnemo in nekoliko poenostavimo: razvoj za zdaj poteka po načrtih. Če bo tako šlo naprej, bi lahko v naslednjih tednih odprla usta ter pokazala zobke in počasi začela jesti sama,” so še dodali v sporočilu za javnost.

Minule dni je skrbnike človeških ribic pretresla uradna potrditev, da je voda v Pivki zelo onesnažena. “Ljudi pri tem še najbolj motita vonj in videz vode, človeške ribice mnogo več, saj lahko čutijo tudi najmanjše kemijske spremembe vode in vsako najmanjšo onesnaženost. Zato je skrajni čas, da se zadeve na tem področju začnejo zares spremnjati. Z leti ne bomo izgubili samo lepih rek in neklorirane vode, ampak prav to kar mnoge zadnje čase tako razveseljuje - človeške ribice.”

Na spodnji povezavi si lahko ogledate še, kako poteka izleganje jajčec.

Spletno uredništvo


Najbolj brano