V Postojnski jami upajo na naraščaj človeške ribice

V Postojnski jami upajo, da se bodo čez nekaj mesecev lahko pohvalili z naraščajem človeške ribice. Potem ko so pred tednom dni opazili, da je ena od samičk v akvariju izlegla prvo jajčece, se zdaj veselijo še najmanj dveh novih. Upajo pa na še kakšno, saj je samica trenutno v 20-dnevnem obdobju, ko lahko izleže celo od 30 do 60 jajčec.

Novica o izjemnem dogodku in morebitnem podzemnem 
naraščaju je zakrožila tudi po svetu. New York Times in New 
York Times Science sta namreč objavila novico o pričakovanju, "mamica" človeška ribica pa je postala zvezdnica. Foto: Arhiv Postojnska Jama
Novica o izjemnem dogodku in morebitnem podzemnem naraščaju je zakrožila tudi po svetu. New York Times in New York Times Science sta namreč objavila novico o pričakovanju, "mamica" človeška ribica pa je postala zvezdnica. Foto: Arhiv Postojnska Jama

POSTOJNA > Razvoj dogajanja skrbno spremljata "hišna" biologa, ki sta že pred tednom dni nemudoma prestavila preostalih šest proteusov iz akvarija, s čimer sta samički in jajčecu zagotovila mirno okolje.

Gre za zelo redek pojav oz. skorajda čudež narave, saj se je avgusta 2013 prvič zgodilo, da so bili v turistični jami priča izleganju jajčec človeške ribice, ki velja za eno najbolj zapletenih in skrivnostnih bitij podzemlja. Takrat je samica izlegla 22 jajčec.

Kot še sporočajo iz Postojnske jame, je novica o izjemnem dogodku in morebitnem podzemnem naraščaju zakrožila tudi po svetu. New York Times in New York Times Science sta namreč objavila novico o pričakovanju, "mamica" človeška ribica pa je postala zvezdnica.

Dogodek je poskrbel za prepoznavnost teh skrivnostnih bitij, saj so se v članku posvetili tudi opisu ribice in njenih lastnosti.

STA


Najbolj brano