V Postojni se dogaja vse poletje

V Postojni se letos dogaja celo poletje. Občina in kulturni dom sta več kot 60 dogodkov povezala v Kulturni utrip poletja, ki se te dni izteka. V torek pa štafetno palico dogajanja prevzema Zmaj 'ma mlade. Prirejajo ga že 21. leto zapored.

Kulturni utrip poletja je Postojni skoraj vsak dan prinesel kak dogodek in zbral več kot 10.000 
obiskovalcev.  Foto: Foto Atelje Postojna
Kulturni utrip poletja je Postojni skoraj vsak dan prinesel kak dogodek in zbral več kot 10.000 obiskovalcev.  Foto: Foto Atelje Postojna

POSTOJNA > Zmaj 'ma mlade se je po 20 letih, ko je začel kot vikend dogodek in zrasel v pettedenski festival, ustalil kot 13-dnevni dogodek. “Letos se bo z njim, spet tako kot na začetku, zaključilo poletje v Postojni, saj se bo festival raztegnil v september in bomo tako praznovali tudi zaključek počitnic ter začetek šole,” pravi Manja JČ Vesel iz Mladinskega centra Postojna. Kot običajno, bo Zmaj tudi letos ponudil za vsakega nekaj, privabiti želi tako domačine kot turiste in druge obiskovalce. In tudi letos bodo dogodki na festivalu brezplačni.

Dogajanje bo v torek ob 20. uri na Titovem trgu odprla skupina Demolition group. V prihodnjih dneh pa se bodo na festivalskih odrih zvrstili še Aritmija feat, Sabiha Khan & Vinayak Netke, Ana Pupedan, Eightbomb in Jardier, Boris Cavazza Kvartet, Marko Hatlak & Kapobanda, Raggalution, Elvis Jackson in Katja Šulc feat. Pier & Igor Matković, zadnji koncert pa bo v soboto, 2. septembra, ko se na Zmajev oder vrača zasedba Čompe.

Nekoliko več bo letos uličnega gledališča, prišli bodo gostje iz Italije (Gli Eccentrici Dadaro in Sinakt CircoTeatroDanza) in iz Belgije (Versilli).

Razstavljala bosta makedonski umetnik Sali Ertunc (v mladinskem centru) ter domača ilustratorka in oblikovalka Barbara Kogoj, ki oblikuje tudi Zmajevo podobo (v avli Inštituta za raziskovanje Krasa).

Otrokom festival prinaša sobotne ustvarjalne delavnice, predstavi Pojte, pojte drobne ptice in Muca copatarica ter kino (Mali princ, Bučko). Športni utrip pa vključuje pohod v jamo pod Predjamskim gradom, Zmajev tek, turnir v malem nogometu in turnirja v in-line hokeju za odrasle ter otroke. Zadnji dan festivala (3. september) pa bo tudi letos oživil širše mestno jedro z dogodkom Po-stoj na ulic.

Še danes in prihodnjo nedeljo pa sta na vrsti zadnja dva dogodka Kulturnega utripa Postojna, koncerta 19. mednarodnega festivala mladih. Od konca junija je utrip povezal več kot 60 dogodkov, pod njegovo organizacijo sta se podpisala Občina Postojna in Kulturni dom Postojna, v sodelovanju z vsaj še petimi društvi in organizacijami. Dogajalo se je skoraj vsak dan. “Kulturni utrip poletja raste, lani je imel 40 dogodkov, letos že kar 60. Tako je tudi s številom obiskovalcev, ki jih je bilo na vseh dogodkih več kot 10.000. Vzdušje na nekaterih dogodkih je bilo tako dobro, da jih ni pregnal niti dež,” je z odzivom zadovoljna Katja Jordan, vodja Kulturnega doma.

HR


Najbolj brano