V Postojni ognjemet, v Brkinih kres

Čeprav bosta v sedmih občinah med Postojno, Komnom in Ilirsko Bistrico le dve javni silvestrovanji, bo nocoj pestro še marsikje v teh krajih.

V Ilirski Bistrici bo pestro silvestrovanje zaokrožilo kar pisano 
predpraznično dogajanje.  Zanj so poleg drugih poskrbeli tudi 
v  bistriškem  Društvu ljubiteljev železnic,  ki je v sodelovanju z  
društvom prijateljev mladine pripravilo delavnice za  otroke v 
prostorih društva, nato pa še obisk dedka Mraza  na železniški postaji v Ilirski  Bistrici, kjer je obdaril  najmlajše.
V Ilirski Bistrici bo pestro silvestrovanje zaokrožilo kar pisano predpraznično dogajanje. Zanj so poleg drugih poskrbeli tudi v bistriškem Društvu ljubiteljev železnic, ki je v sodelovanju z društvom prijateljev mladine pripravilo delavnice za otroke v prostorih društva, nato pa še obisk dedka Mraza na železniški postaji v Ilirski Bistrici, kjer je obdaril najmlajše.  

ILIRSKA BISTRICA, SNEŽNIK, ARTVIŽE > Največje silvestrovanje na prostem v širši regiji in tudi eno redkih z ognjemetom bo v Postojni. Občina Postojna tradicionalno silvestrovanje prireja na osrednjem trgu pred hotelom Kras, kjer se zbere veliko število tako Postojnčanov kot tudi Pivčanov, kjer javnega silvestrovanja ni. Letos bo zbrane od 22. ure naprej zabaval ansambel Erazem, poskrbljeno pa bo tudi za gostinsko ponudbo. Točno ob polnoči bo županova zdravica, ki ji bo sledil veliki novoletni ognjemet.

Na novega leta dan pa vse, ki bi želeli po (pre)dolgi noči pregnati morebiten glavobol z rekreacijo na svežem zraku ali pa zgolj zdravo vstopiti v novo let, Turistično društvo Podgura vabi na tradicionalni pohod na Sveti Lovrenc. Pohodniki se bodo zbrali ob 14. uri na parkirišču pod Svetim Lovrencem v Studenem. Po sestopu bodo nazdravili in se podružili v vaškem gasilskem domu.

V Ilirski Bistrici kar dve silvestrovanji

V Ilirski Bistrici silvestrovanja ne bodo pripravili le za odrasle, pač pa tudi za najmlajše. Na otroško silvestrovanje vabijo majhne in velike otroke v četrtek od 18. ure dalje na Plac v Ilirski Bistrici. Ob 21. uri pa se bo na Titovem trgu pričelo tudi tradicionalno silvestrovanje, obiskovalce bo zabavala skupina Hit.

Na najdaljšo noč v letu bo veselo tudi na najvišji točki v občini. Po podatkih Planinske zveze Slovenije bo na silvestrovo odprta Koča Draga Karolina na Snežniku. Koča bo odprta od danes popoldne do nedelje, 3. januarja.

Na Artvižah si bodo voščili ob kresu

V novo leto 2016 bodo bodo praznično vstopili tudi na Artvižah. Na najvišjem delu Brkinov bodo vaščani že peto leto zapored na silvestrovo pripravili kres, obiskovalce pa na praznični dogodek vabijo ob 23.30 uri. Ob tem obljubljajo, da bo na mizi kaj toplega in vsega ostalega, kar se spodobi za ta večer. Ponudbo pa lahko izboljša vsak obiskovalec in tako najdaljšo noč v letu naredi še lepšo. Silvestrovanje bo odpadlo le v primeru naliva ali vetra, vendar vaščani pravijo, da se doslej kaj takega še ni zgodilo. Letos pa je vremenska napoved sploh lepa. Opozarjajo pa, da sredi lepega in mirnega okolja petarde in ostala pirotehnika niso zaželeni.

V mestih na Krasu organiziranih javnih silvestrovanj ne bo, so nam povedali v turistično informacijskih centrih po Krasu. Kraševci bodo najdaljšo noč v letu preživeli v družinskem in v krogu prijateljev, mnogi pa tudi v Trstu, Ljubljani, Kopru. Novi Gorici in drugih večjih mestih.

Zabavno tudi na Trstelju

V številnih vaseh pa se bodo ljudje organizirali sami in v vaških in drugih domovih poskrbeli za skupno voščilo. V Dutovljah se bodo člani Turističnega društva Kras zbrali v Bunčetovi domačiji. “Pripravljamo spontano druženje, da skupaj vstopimo v novo leto,” je povedal Branko Kjuder, predsednik društva. Pestro bo tudi v nedeljo, ko pripravljajo tradicionalni pohod na Volnik. Na Trstelju pa bo zabavno že za najdaljšo noč, saj tudi letos obljubljajo pester program v ogrevanem šotoru. “Lansko leto je bilo zaradi vremena nekoliko manj ljudi, letos pričakujemo večji odziv,” je povedal Boštjan Božič, oskrbnik koče na Trstelju.

VERONIKA R. ŽENKO, TINA M. VALENČIČ,

PETRA MEZINEC


Najbolj brano